注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

奇葩赛马资讯站

.

 
 
 

日志

 
 

11月14日赛事:智易中:神童轉場計啱數 溫暖先鋒隨時變身  

2012-11-11 12:19:25|  分类: 11月14日沙田夜赛 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |
 神 童 轉 場 計 啱 數
周 三 跑 沙 田 泥 地 夜 賽 , 初 出 馬 不 多 , 初 跑 泥 地 馬 倒 不 少 , 當 中 不 乏 值 得 留 意 份 子 , 苗 廐 以 王 牌 跑 四 班 1200 米 的 「 香 港 至 尊 」 乃 其 中 之 一 。 

「 香 港 至 尊 」 這 匹 澳 洲 馬 今 季 初 上 戰 陣 , 上 季 四 戰 雖 未 入 位 , 但 演 出 不 算 太 差 , 初 出 已 跑 第 五 名 , 再 出 跑 1200 米 亦 只 負 頭 馬 兩 個 多 馬 位 , 後 追 一 段 亦 有 一 定 睇 頭 , 應 有 能 力 在 四 班 交 出 頭 馬 。 幕 後 安 排 今 季 首 戰 即 跑 泥 地 , 似 非 無 的 效 矢 , 蓋 以 血 統 計 此 駒 乃 Elusive Quality 的 子 嗣 , 同 系 馬 如 「 開 心 指 數 」 等 大 多 是 泥 地 特 佳 , 加 上 之 前 試 泥 地 大 閘 走 勢 亦 勁 , 有 條 件 相 信 場 地 性 能 不 俗 , 可 予 重 視 。 

另 要 留 意 的 是 鄭 俊 偉 馬 房 的 「 神 童 」 , 此 駒 雖 然 在 谷 草 表 現 穩 定 , 但 以 其 父 系 出 自 Captain Rio , 外 祖 父 出 自 Rahy , 同 母 兄 姐 中 更 包 括 在 港 贏 泥 地 1200 的 「 康 威 王 」 ; 另 外 , 出 自 栗 色 之 同 父 馬 「 御 將 軍 」 此 程 亦 曾 入 位 , 結 合 「 神 童 」 體 重 逾 1200 磅 計 , 合 跑 泥 地 的 可 能 性 相 當 高 , 分 分 鐘 比 谷 草 更 合 , 今 季 跑 了 三 仗 可 望 有 更 進 一 步 的 表 現 , 既 然 上 季 連 續 五 仗 入 前 四 名 , 照 計 體 力 仍 處 頂 點 , 對 手 不 算 太 強 , 有 力 坐 位 望 贏 。 

最 後 一 提 上 仗 在 同 程 入 位 的 「 鄉 村 活 力 」 , 此 駒 上 季 初 出 贏 馬 水 準 事 後 證 明 不 高 , 但 以 上 下 兩 線 配 合 計 , 在 四 班 跑 短 途 仍 有 一 定 份 量 , Elusive City 一 族 同 樣 不 乏 泥 地 王 , 有 力 打 叠 跑 得 好 , 亦 可 加 入 考 慮 。 


勝 風 對 手 弱 贏 面 大
四 班 泥 地 1800 米 一 組 , 「 勝 風 」 北 半 球 自 購 馬 上 季 在 高 廐 未 適 應 水 土 , 表 現 一 般 , 今 季 加 盟 姚 本 輝 馬 房 , 新 環 境 刺 激 兼 日 益 成 熟 下 , 上 陣 兩 仗 走 勢 有 顯 著 改 善 。 剛 戰 在 田 草 1600 米 首 次 上 名 跑 第 三 , 只 一 馬 位 敗 給 「 至 勝 威 龍 」 , 雖 然 整 體 所 造 時 間 平 平 , 但 自 購 馬 既 已 找 到 評 分 支 持 點 , 進 度 踏 入 正 軌 , 就 有 繼 續 留 意 價 值 。 

今 仗 轉 跑 泥 地 是 合 理 部 署 , 因 為 在 英 國 只 一 戰 , 就 是 跑 1600 米 膠 沙 地 即 勝 , 但 要 留 意 那 是 獎 金 甚 低 的 兩 歲 處 女 馬 賽 , 水 準 不 高 , 我 認 為 甚 至 比 香 港 的 新 馬 賽 水 準 還 要 低 。 上 季 北 半 球 新 馬 如 「 赤 膽 」 在 新 馬 賽 取 一 冠 三 位 後 , 插 班 亦 只 不 過 評 65 分 , 「 勝 風 」 只 一 戰 低 水 平 賽 事 , 來 港 便 評 67 分 , 其 實 偏 高 兼 吃 力 , 但 一 年 下 來 減 至 目 前 56 分 , 再 加 上 成 熟 勇 進 , 便 不 可 同 日 而 語 , 估 計 質 素 應 略 勝 一 般 四 班 馬 , 最 重 要 是 今 場 對 手 極 弱 , 雖 然 說 是 四 班 賽 , 但 相 信 半 數 馬 匹 要 進 一 步 減 分 落 到 五 班 , 才 有 可 勝 之 道 。 

「 勝 風 」 未 必 需 要 十 足 大 勇 及 完 全 成 熟 , 已 足 以 在 這 組 稱 雄 。 復 課 後 由 呂 卓 賢 悉 心 操 練 , 拍 跳 一 課 騎 落 反 應 甚 佳 , 火 氣 、 力 度 俱 冒 升 不 少 。 暫 時 未 知 何 人 操 刀 上 陣 , 如 肯 配 呂 卓 賢 減 10 磅 , 搶 在 前 走 , 以 其 班 底 對 手 絕 不 易 追 趕 。 


溫 暖 先 鋒 隨 時 變 身 
一 連 串 的 越 洋 轉 播 賽 事 之 後 , 上 周 六 跑 完 本 地 馬 , 有 一 個 沒 有 賽 事 的 星 期 日 , 算 是 可 以 輕 鬆 一 下 , 但 地 球 仍 在 轉 動 , 世 界 各 地 仍 有 賽 事 舉 行 , 日 本 的 秋 季 國 際 賽 期 就 在 昨 日 展 開 , 執 筆 之 時 仍 未 知 道 雌 馬 角 逐 的 女 皇 伊 利 沙 伯 二 世 紀 念 盃 戰 果 , 此 項 賽 事 前 兩 年 都 由 「 飛 雪 仙 蹤 」 奪 標 , 查 一 查 今 屆 的 資 料 , 十 月 時 海 外 馬 入 選 名 單 仍 有 九 匹 , 但 最 後 沒 有 任 何 外 地 馬 應 戰 。 下 星 期 日 當 香 港 舉 行 國 際 賽 前 哨 戰 之 際 , 日 本 方 面 就 會 跑 一 哩 冠 軍 賽 , 情 況 同 昨 日 的 女 皇 伊 利 沙 伯 二 世 紀 念 盃 一 樣 , 亦 是 沒 有 海 外 賽 駒 參 戰 。 

由 此 可 見 , 亞 洲 地 區 舉 辦 國 際 性 比 賽 的 難 度 ; 歐 美 賽 季 完 結 了 , 要 吸 引 良 駒 東 來 並 不 容 易 , 如 單 以 金 錢 計 , 日 方 那 幾 項 大 賽 獎 金 更 豐 厚 , 但 對 比 之 下 還 是 香 港 國 際 賽 事 有 更 多 元 化 的 外 隊 陣 容 , 相 信 是 因 為 配 套 設 施 、 接 待 服 務 做 得 更 好 , 單 看 參 戰 馬 手 冊 , 就 知 道 香 港 這 方 面 做 得 更 仔 細 , 而 且 諸 如 馬 匹 入 口 措 施 、 飼 料 選 用 及 釘 甲 等 , 都 有 更 大 的 彈 性 。 

國 際 賽 名 單 仍 要 等 到 下 星 期 才 公 佈 入 選 陣 容 , 而 本 周 三 夜 戰 則 移 師 跑 泥 地 , 方 廐 「 溫 暖 先 鋒 」 戰 績 只 曇 花 一 現 , 初 出 泥 地 上 名 之 後 就 未 能 再 交 出 成 績 。 今 季 降 入 五 班 , 首 仗 谷 戰 跑 近 , 上 次 田 草 1400 米 只 得 第 12 名 , 但 同 場 牠 跟 季 內 一 再 上 名 的 「 金 玉 之 光 」 同 走 出 最 外 叠 衝 , 兩 駒 都 沒 追 勢 , 或 只 蝕 在 場 地 不 利 , 今 次 回 攻 泥 地 賽 事 有 變 身 條 件 , 可 以 再 看 一 回 。 

香 檳 歲 月 增 程 洗 底 
跑 全 泥 賽 , 大 倉 一 向 出 馬 唔 多 , 派 上 陣 多 數 都 係 一 啲 實 力 唔 多 超 卓 馬 , 好 嘢 都 留 番 喺 田 草 大 賽 日 爭 功 , 所 以 全 泥 賽 二 三 線 馬 房 較 易 搵 到 食 。 今 戰 鄭 俊 偉 場 場 都 有 馬 報 名 , 如 果 唔 係 有 兩 隻 列 為 後 備 , 就 八 場 都 有 馬 出 。 第 三 班 1800 米 一 組 , 「 香 檳 歲 月 」 上 次 初 跑 泥 地 留 得 太 後 , 姍 姍 來 遲 跑 第 四 , 賽 後 馬 偉 昌 被 問 話 , 今 次 由 一 哩 增 程 跑 1800 米 , 以 其 上 仗 末 段 造 全 場 最 快 時 間 , 增 程 仲 啱 呢 匹 後 勁 超 強 馬 發 揮 。 

「 香 檳 歲 月 」 上 季 一 出 即 勝 田 草 1400 米 後 未 能 再 贏 , 呢 隻 馬 嘅 優 點 就 係 忠 心 , 但 亦 可 以 話 係 佢 嘅 缺 點 , 點 解 ? 因 為 好 少 大 敗 , 久 唔 久 又 上 名 , 搞 到 評 分 喺 高 位 徘 徊 冇 點 大 幅 減 過 , 現 時 68 分 , 只 係 比 最 高 時 低 三 分 , 呢 個 分 要 喺 田 草 搵 食 好 難 , 反 而 泥 地 仲 有 機 會 贏 馬 , 上 仗 就 係 初 跑 泥 地 找 到 新 出 路 。 

「 香 檳 歲 月 」 今 季 初 已 經 試 過 一 課 泥 閘 , 1050 米 路 程 嫌 短 都 可 後 上 一 衝 過 晒 , 當 時 已 mark 低 呢 隻 馬 跑 泥 地 一 定 掂 , 所 以 上 次 都 有 提 供 , 可 惜 抽 到 外 檔 早 段 焗 住 留 後 跑 避 免 蝕 位 , 但 使 唔 使 留 到 包 尾 落 後 領 放 馬 成 條 街 , 最 後 都 只 係 輸 兩 個 馬 位 , 咁 樣 讓 賽 跑 法 點 會 唔 被 問 話 。 今 次 路 程 唔 同 , 贏 咗 都 有 得 解 釋 , 而 且 上 仗 後 , 收 埋 操 咗 一 個 月 , 等 到 有 泥 地 才 報 名 , 最 近 兩 課 快 工 夫 , 末 段 都 造 快 時 間 , 狀 態 好 弗 , 今 次 跑 1800 米 , 喺 直 路 頭 起 步 , 唔 同 上 仗 一 哩 起 步 不 久 就 要 轉 彎 , 檔 位 影 響 不 會 太 大 , 可 放 心 捧 場 。 


順 利 得 勝 搵 啱 出 路
報 跑 周 三 泥 地 1200 米 之 「 順 利 得 勝 」 上 季 賺 形 勢 贏 谷 草 後 今 季 於 田 草 只 得 無 威 脅 之 三 、 四 名 , 以 為 技 止 此 矣 , 怎 料 剛 戰 轉 到 泥 地 此 程 , 竟 可 彈 離 路 程 專 家 「 活 力 至 寶 」 和 「 都 靈 一 號 」 , 原 來 跑 路 面 感 不 太 硬 之 泥 地 表 現 更 佳 , 確 認 已 找 到 最 佳 出 路 。 泥 地 賽 班 次 差 距 不 大 , 今 次 上 班 跑 遇 上 幾 匹 名 氣 馬 擔 票 , 五 歲 英 國 自 購 馬 已 完 全 適 應 水 土 , 多 數 可 耐 拼 而 演 出 穩 定 , 力 足 添 食 。 


香 港 至 尊 泥 地 實 掂
周 三 將 舉 行 季 內 第 二 次 全 泥 宴 , 根 據 上 月 首 次 泥 地 夜 賽 賽 果 , 當 晚 八 匹 大 熱 沒 有 一 駒 可 報 捷 , 相 信 後 晚 宜 吼 冷 門 。 

扒 冷 門 都 要 有 方 法 , 不 妨 向 泥 地 血 統 馬 埋 手 , 而 報 爭 四 班 1200 米 的 「 香 港 至 尊 」 , 背 景 最 有 根 據 ; 父 系 Elusive Quality 乃 香 港 最 擅 長 泥 地 血 統 之 一 , 子 嗣 如 「 科 研 精 英 」 、 「 綠 色 寶 」 及 「 開 心 指 數 」 等 都 是 此 場 地 高 手 。 況 且 「 香 港 至 尊 」 多 次 試 泥 閘 俱 是 前 列 而 回 , 所 以 適 合 泥 地 的 成 數 頗 高 。 

「 香 港 至 尊 」 在 去 季 出 賽 四 次 , 統 統 不 入 圍 。 不 過 , 只 有 在 一 場 田 草 B 加 2 跑 道 全 程 五 六 叠 望 空 輸 得 較 遠 外 , 餘 下 三 仗 都 輸 唔 過 五 個 馬 位 , 足 證 具 備 不 俗 的 競 賽 水 準 。 事 實 上 , 引 入 「 香 港 至 尊 」 的 馬 販 Beamish 過 往 亦 不 乏 佳 作 , 「 俊 歡 騰 」 、 「 美 猴 王 」 及 最 近 的 「 四 季 星 」 均 是 好 例 子 。 「 香 港 至 尊 」 今 仗 季 內 初 出 用 王 牌 兼 轉 爭 泥 地 , 應 非 無 的 放 矢 , 加 上 同 父 廐 侶 「 科 研 精 英 」 初 跑 泥 地 即 開 齋 , 提 防 故 技 重 施 , 把 對 手 一 網 打 盡 。



  评论这张
 
阅读(58)| 评论(0)
推荐

历史上的今天

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017