注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

奇葩赛马资讯站

.

 
 
 

日志

 
 

12月16日赛事:积奇贴士:威 騰 駒 全 面 復 勇  

2012-12-13 13:10:38|  分类: 12月16日(星期日) |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

 12月16日赛事:积奇贴士:威 騰 駒 全 面 復 勇 - 奇葩 - 奇葩赛马资讯站
周 日 沙 田 編 跑 11 場 三 泥 八 草 , 採 用 C 加 三 跑 道 角 逐 , 形 勢 十 分 緊 湊 , 又 係 利 冷 之 局 。 
第 二 場 五 班 1400 米 , 方 廐 「 快 快 贏 」 款 頭 甚 佳 , 絕 對 唔 係 曳 馬 , 在 五 班 如 虎 入 羊 群 , 只 是 較 為 慢 熱 , 然 多 跑 下 循 序 漸 進 , 上 仗 在 同 程 出 戰 , 跟 放 唔 斷 , 直 路 依 然 衝 得 勁 , 最 終 僅 以 短 頭 位 負 於 「 大 將 軍 」 , 表 現 眼 前 一 亮 。 硬 拼 後 復 課 集 中 在 內 圈 慢 操 , 埋 門 拍 兩 課 , 跟 質 新 馬 「 愛 馬 奔 騰 」 同 試 , 雖 然 對 手 未 夠 水 準 , 跳 贏 是 理 所 當 然 , 但 直 路 灑 開 大 步 奔 馳 , 話 過 就 過 姿 態 吸 引 , 成 熟 狀 態 都 邁 進 一 步 。 今 次 繼 續 用 鄭 雨 滇 , 排 得 靚 檔 , 正 常 發 揮 下 應 可 放 到 。 

第 五 場 四 班 1600 米 , 胡 廐 「 威 騰 駒 」 今 季 已 跑 了 四 仗 , 初 期 狀 態 未 夠 , 且 上 季 搏 得 多 , 體 力 尚 未 回 復 , 記 得 在 第 二 仗 出 戰 時 , 在 亮 相 圈 大 發 脾 氣 , 從 身 體 語 言 顯 示 馬 兒 有 點 厭 戰 , 故 跑 唔 番 應 有 水 準 。 幸 好 這 是 個 調 整 期 , 很 快 已 渡 過 , 上 仗 開 始 有 番 表 現 , 跟 放 負 三 個 半 身 位 跑 第 六 , 已 重 踏 正 軌 。 

「 威 騰 駒 」 上 仗 後 先 休 息 充 足 , 復 課 循 序 操 練 , 埋 門 加 強 備 戰 , 分 別 跟 「 至 勝 威 龍 」 及 「 天 弓 」 拍 跳 , 都 貼 欄 主 動 領 放 佔 先 , 貫 注 力 增 強 , 朝 氣 勃 勃 , 狀 態 靚 番 好 多 , 有 信 心 今 仗 會 有 截 然 不 同 表 現 。 

喜 勝 多 潘 頓 合 拍 

第 八 場 三 班 1600 米 , 苗 廐 「 喜 勝 多 」 潛 力 甚 高 , 今 季 一 出 即 勝 , 於 1400 米 後 上 擊 敗 「 富 吉 利 」 及 「 飛 快 威 」 , 上 仗 昇 上 三 班 兼 增 程 跑 1600 米 , 一 樣 有 好 表 現 , 後 追 跑 第 三 , 只 負 於 「 蒜 頭 仔 」 及 「 博 愛 福 星 」 , 水 準 相 當 高 , 論 馬 在 三 班 一 定 夠 份 量 , 而 且 尚 有 大 幅 進 步 空 間 。 此 馬 韁 口 頗 敏 感 , 早 課 出 跳 頭 罩 、 鼻 箍 及 馬 定 基 都 落 齊 , 快 跳 時 頭 岳 岳 , 不 易 操 控 , 其 實 近 仗 配 霍 勵 賢 表 現 已 稱 職 , 今 次 配 上 潘 頓 可 寄 望 會 發 揮 得 更 好 。 情 況 就 如 蘇 廐 「 喜 寶 龍 威 」 , 都 屬 這 類 韁 口 欠 佳 之 馬 , 在 潘 頓 胯 下 表 現 特 別 出 色 , 取 得 突 破 。 「 喜 勝 多 」 上 周 末 交 潘 頓 過 檔 拍 跳 , 人 馬 合 拍 冇 咁 搶 口 , 以 勁 勢 衝 過 高 班 廐 侶 「 金 汯 」 , 勇 況 甚 盛 , 贏 面 相 當 高 。 

第 十 場 二 班 泥 地 1200 米 , 胡 廐 「 左 右 逢 源 」 上 仗 出 戰 田 草 1200 米 , 我 已 大 力 推 薦 , 可 惜 入 閘 後 鬧 脾 氣 欲 衝 閘 , 結 果 在 閘 門 底 下 的 罅 隙 被 卡 住 , 最 後 退 出 。 記 得 此 駒 早 前 在 草 地 試 大 閘 時 也 曾 扭 計 退 出 , 相 反 在 泥 地 試 閘 則 貼 貼 服 服 好 規 矩 , 且 有 出 色 表 現 , 大 勝 一 條 街 。 結 合 此 駒 在 外 地 兩 勝 膠 沙 地 , 有 理 由 相 信 是 匹 天 生 泥 地 怪 傑 。 論 馬 一 切 已 準 備 就 緒 , 霍 勵 賢 高 度 重 視 , 延 遲 停 賽 好 大 機 會 是 為 了 此 駒 , 值 得 一 博 。 
  评论这张
 
阅读(104)| 评论(0)
推荐

历史上的今天

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017