注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

奇葩赛马资讯站

.

 
 
 

日志

 
 

12月28日赛事:點指兵兵:幸 運 勇 士 對 手 太 水  

2012-12-24 20:29:31|  分类: 12月28日(星期五) |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

第 一 場

 五 班 1650 米 , 此 組 水 準 實 在 太 差 , 相 信 逾 半 數 馬 匹 在 今 季 未 完 結 時 , 已 經 出 局 退 役 。 比 較 下 「 幸 運 勇 士 」 的 缺 點 已 算 較 少 , 跑 至 第 三 季 仍 未 勝 , 當 然 不 會 是 甚 麼 好 材 料 , 但 至 少 曾 在 四 班 取 六 亞 兩 季 , 今 季 未 上 名 , 不 過 沒 有 一 仗 是 特 別 脫 節 , 起 碼 有 基 本 的 狀 態 , 亦 不 致 全 無 鬥 心 , 才 五 歲 仍 十 分 精 壯 。 最 重 要 是 季 內 跑 過 四 仗 迅 速 減 了 八 分 , 本 身 過 去 在 四 班 中 層 苦 戰 多 時 , 於 50 分 上 下 徘 徊 不 上 不 落 , 想 不 到 這 幾 仗 評 磅 員 對 牠 大 發 慈 悲 , 今 次 得 以 初 落 五 班 上 陣 , 換 上 一 批 等 出 局 的 庸 劣 對 手 , 完 全 是 另 一 番 光 景 了 。 所 以 「 幸 運 勇 士 」 雖 是 難 贏 的 處 女 馬 , 但 跟 這 組 對 手 一 秤 之 下 , 寄 望 今 次 有 所 突 破 開 齋 , 似 乎 不 是 遙 不 可 及 之 事 了 。

「 幸 運 勇 士 」 於 谷 草 一 哩 曾 取 一 亞 一 季 , 適 應 性 及 長 力 俱 無 問 題 , 此 駒 向 來 體 健 耐 拼 , 狀 態 很 少 大 起 大 落 , 復 課 火 力 穩 中 有 進 , 當 然 不 算 很 搶 眼 銳 利 的 一 類 馬 , 但 起 碼 足 夠 在 此 組 爭 勝 。 會 否 一 如 過 去 又 得 亞 軍 , 第 七 次 做 二 奶 , 就 要 看 臨 場 際 遇 了 。 只 不 過 大 家 可 想 想 , 若 然 以 往 在 四 班 你 曾 投 注 牠 獨 贏 僅 敗 , 沒 理 由 今 次 可 在 五 班 上 陣 而 不 敢 投 注 , 更 何 況 排 四 檔 甚 佳 。

同 場 「 奪 錶 」 今 季 轉 葉 廐 後 曾 得 亞 季 各 一 , 成 績 不 過 不 失 , 我 看 此 馬 演 出 有 大 幅 進 步 的 機 會 不 高 , 不 過 距 剛 戰 近 一 個 月 , 算 是 近 仗 中 休 息 時 間 較 長 的 一 次 , 晨 課 見 步 頭 硬 淨 , 庸 中 佼 佼 , 勉 強 可 加 入 作 配 。 至 於 「 天 子 駕 六 」 陣 上 仍 保 持 一 定 追 勢 , 梁 定 華 最 後 一 季 練 馬 , 決 心 用 盡 , 只 是 跑 法 被 動 , 易 受 陣 上 形 勢 所 影 響 , 幸 好 配 韋 達 , 亦 有 一 定 爭 勝 機 會 。

 

勁 卒 過 河 夠 氣 跑 一 哩
蔡 廐 「 勁 卒 過 河 」 上 季 在 四 班 三 捷 , 升 上 三 班 後 每 每 只 能 近 而 未 能 勝 , 給 人 感 覺 是 評 分 已 盡 , 但 觀 乎 此 駒 血 統 背 景 , 上 下 兩 線 均 不 是 純 跑 速 度 , 只 留 在 短 途 出 賽 有 點 楚 才 晉 用 , 今 仗 幕 後 安 排 增 程 跑 一 哩 , 有 機 會 看 清 其 真 正 實 力 , 不 可 輕 視 。

「 勁 卒 過 河 」 父 系 跟 馬 王 「 雄 心 威 龍 」 同 出 自 Pins , 觀 乎 此 系 馬 整 體 表 現 , 肯 定 不 是 短 途 一 族 , 而 是 以 一 哩 至 2000 米 最 合 的 中 程 血 統 , 而 且 遺 傳 力 強 , 子 嗣 性 能 相 當 歸 一 。 再 者 「 勁 卒 過 河 」 之 母 雖 然 是 「 好 有 勝 」 的 同 母 妹 妹 , 後 駒 在 港 最 長 只 贏 至 1400 米 , 以 為 長 力 有 限 , 但 如 細 心 分 析 此 條 母 系 血 統 , 「 好 有 勝 」 和 「 勁 卒 過 河 」 之 母 , 兩 駒 的 生 娘 Cent From Heaven 曾 在 2200 米 入 位 , 而 對 下 母 線 子 嗣 亦 大 多 有 一 哩 以 上 氣 量 , 長 力 應 足 以 應 付 1650 米 賽 事 , 而 且 陣 上 見 「 勁 卒 過 河 」 已 越 來 越 均 速 , 增 程 肯 定 有 百 利 而 無 一 害 , 絕 對 有 力 在 此 組 爭 勝 。

對 手 方 面 , 如 說 「 綠 色 威 」 早 前 是 二 奶 命 , 那 「 智 高 星 」 就 是 三 奶 , 已 打 叠 四 場 跑 第 三 , 上 仗 發 揮 一 絕 仍 不 敵 「 薄 荷 糖 」 和 「 安 甲 」 , 不 宜 太 過 高 估 , 反 而 「 玉 峽 生 輝 」 上 仗 一 落 三 班 即 跑 第 三 , 仍 在 三 班 出 賽 有 利 , 告 達 理 處 理 老 馬 相 當 有 一 手 , 應 會 趁 機 求 功 , 有 力 在 此 組 加 入 戰 團 。


超 新 鮮 形 勢 好 過 26

第 五 場 「 超 新 鮮 」 季 內 初 出 即 贏 谷 草 1000 米 , 仲 記 得 該 仗 賽 前 已 提 及 呢 匹 係 Ishiguru 子 嗣 , 谷 草 短 途 啱 晒 發 揮 , 但 可 惜 排 位 後 抽 11 檔 , 被 惡 劣 形 勢 打 擊 咗 信 心 , 臨 場 只 係 拖 住 而 無 用 佢 做 重 心 , 結 果 此 駒 仍 一 啖 氣 由 外 檔 切 入 , 由 頭 帶 到 尾 爆 冷 贏 馬 , 締 速 57 秒 56 雖 比 四 班 標 準 時 間 稍 慢 , 但 「 超 新 鮮 」 當 時 孭 住 133 磅 , 加 上 二 至 五 名 馬 「 金 紫 荊 」 、 「 駟 馬 難 追 」 、 「 勝 在 分 秒 」 、 「 中 國 好 」 之 後 又 全 部 識 贏 馬 或 上 名 , 以 「 超 新 鮮 」 當 時 初 跑 谷 草 1000 計 , 一 定 唔 止 係 四 班 馬 咁 簡 單 。

「 超 新 鮮 」 勝 後 連 續 三 仗 三 甲 不 入 , 表 面 睇 上 到 三 班 完 全 唔 夠 跑 , 但 睇 真 啲 , 其 中 有 兩 仗 係 跑 田 草 , 田 草 1200 一 役 ( 總 場 次 072 ) ﹐ 對 手 係 「 薑 餅 人 」 、 「 喜 蓮 芬 芳 」 , 1000 直 路 嗰 仗 ( 總 場 次 137 ) 對 手 係 「 龜 兔 競 跑 」 、 「 愛 寶 駒 」 、 「 御 鋒 」 , 全 部 都 係 季 內 三 班 識 贏 或 上 名 之 馬 , 「 超 新 鮮 」 係 北 半 球 馬 , 進 度 無 來 得 咁 快 , 加 上 唔 係 跑 贏 馬 路 程 , 表 現 差 啲 可 以 理 解 。

「 超 新 鮮 」 上 仗 終 於 跑 番 谷 草 1000 , 可 惜 起 步 慢 閘 , 入 直 路 後 又 連 番 受 阻 , 沿 途 意 外 多 多 , 但 最 後 仍 只 輸 三 個 馬 位 畀 「 捉 金 」 、 「 錢 照 贏 」 , 「 錢 照 贏 」 之 後 再 出 再 贏 , 呢 仗 賽 事 水 準 確 認 高 。 最 重 要 嘅 係 睇 到 「 超 新 鮮 」 慢 閘 沿 途 居 後 , 末 段 爆 炸 力 唔 算 好 強 , 現 階 段 睇 只 適 宜 跑 速 度 , 或 早 段 守 好 位 , 入 直 路 後 過 一 至 兩 匹 馬 最 好 。

「 超 新 鮮 」 今 仗 再 跑 谷 草 1000 , 排 三 檔 起 步 , 內 側 無 快 馬 , 起 步 後 應 可 順 利 貼 欄 領 放 , 形 勢 係 近 仗 最 好 一 次 , 用 蔡 明 紹 配 搭 雖 然 新 鮮 啲 , 但 其 實 喺 12 月 15 日 , 姚 本 輝 早 已 搵 蔡 明 紹 過 檔 試 咗 課 快 活 谷 1000 閘 , 等 人 馬 溝 通 好 晒 至 來 跑 今 仗 , 備 戰 動 態 積 極 。 再 睇 同 場 對 手 , 只 有 2 號 「 愛 寶 駒 」 、 6 號 「 捉 金 」 上 仗 跑 入 前 兩 名 , 但 佢 哋 無 論 負 磅 、 檔 位 形 勢 都 比 唔 上 「 超 新 鮮 」 , 所 以 「 超 新 鮮 」 只 要 起 步 順 利 , 就 算 贏 唔 到 都 應 夠 入 三 甲 。

 


 

  评论这张
 
阅读(23)| 评论(0)
推荐

历史上的今天

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017