注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

奇葩赛马资讯站

.

 
 
 

日志

 
 

12月9日赛事:點指兵兵:港盃冇盟主冧莊加州萬里誓破魔咒  

2012-12-06 21:16:48|  分类: 12月9日(星期日) |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

 港 盃 冇 盟 主 冧 莊 加 州 萬 里 誓 破 魔 咒
昨 日 馬 會 在 沙 田 馬 場 舉 行 四 場 國 際 賽 排 位 抽 籤 儀 式 , 港 隊 代 表 如 「 加 州 萬 里 」 、 「 精 彩 日 子 」 等 都 抽 得 好 檔 。 歷 屆 沒 有 馬 能 衛 冕 2000 米 香 港 盃 , 「 加 州 萬 里 」 馬 主 梁 欽 聖 表 示 , 愛 駒 上 屆 贏 馬 時 排 一 檔 , 今 屆 又 抽 到 一 檔 , 希 望 可 以 打 破 魔 咒 成 功 衛 冕 。

香 港 盃 : 昨 日 排 位 抽 籤 儀 式 , 不 少 馬 主 及 騎 練 到 場 , 場 面 熱 鬧 。 在 香 港 盃 賽 中 , 上 屆 盟 主 「 加 州 萬 里 」 排 得 一 檔 , 梁 欽 聖 說 : 「 我 很 高 興 再 替 『 加 州 萬 里 』 抽 一 檔 , 上 季 贏 香 港 盃 時 就 是 此 幸 運 檔 位 , 沿 途 可 以 慳 位 , 希 望 陣 上 際 遇 好 些 , 不 會 被 困 。 告 東 尼 已 為 愛 駒 做 足 備 戰 功 夫 , 蔡 明 紹 熟 悉 馬 性 , 我 不 會 給 予 他 們 壓 力 , 只 求 盡 力 而 為 , 希 望 衛 冕 香 港 盃 為 港 爭 光 。 」

蔡 明 紹 說 : 「 『 加 州 萬 里 』 排 一 檔 總 好 過 排 大 外 檔 , 我 對 此 檔 位 很 滿 意 。 上 屆 出 現 超 慢 步 速 , 我 研 究 過 今 場 各 駒 性 能 , 有 快 馬 列 陣 , 預 計 會 扯 散 馬 群 , 在 正 常 步 速 競 逐 下 , 對 『 加 州 萬 里 』 的 後 上 跑 法 有 利 , 我 希 望 再 獲 幸 運 之 神 眷 顧 , 再 贏 此 場 大 賽 。 」

大 摩 此 場 出 「 魔 法 幻 影 」 、 「 花 月 春 風 」 和 「 軍 事 出 擊 」 三 駒 , 前 駒 乃 上 屆 亞 軍 。 馬 主 蕭 百 君 的 兒 子 蕭 劍 新 說 : 「 『 魔 法 幻 影 』 乃 歐 洲 馬 , 特 別 喜 歡 在 現 時 較 涼 的 天 氣 作

加 州 萬 里 破 咒 三 招
12月9日赛事:點指兵兵:港盃冇盟主冧莊加州萬里誓破魔咒 - 奇葩 - 奇葩赛马资讯站
12月9日赛事:點指兵兵:港盃冇盟主冧莊加州萬里誓破魔咒 - 奇葩 - 奇葩赛马资讯站
旺 檔 : 在 港 七 次 排 三 檔 以 內 起 步 獲 四 勝 兩 位 一 殿 , 其 中 上 季 贏 香 港 盃 正 是 抽 一 檔 。

宿 敵 : 近 五 次 無 「 雄 心 威 龍 」 同 場 , 當 中 三 度 勝 出 , 後 駒 轉 戰 一 哩 錦 標 , 變 相 提 升 「 加 州 萬 里 」 機 會 。

形 勢 : 今 場 有 快 馬 , 抽 一 檔 「 加 州 萬 里 」 可 如 上 季 贏 此 賽 時 守 前 領 馬 之 後 貼 欄 包 廂 位 賺 形 勢 。

香 港 一 哩 錦 標 : 蔡 約 翰 求 三 檔 精 彩 日 子 成 真
12月9日赛事:點指兵兵:港盃冇盟主冧莊加州萬里誓破魔咒 - 奇葩 - 奇葩赛马资讯站
12月9日赛事:點指兵兵:港盃冇盟主冧莊加州萬里誓破魔咒 - 奇葩 - 奇葩赛马资讯站
■ 蔡 約 翰 ( 右 ) 及 精 彩 日
子 馬 主 成 員 均 有 信 心 為 港
爭 光 。
【 本 報 訊 】 香 港 一 哩 錦 標 被 視 為 四 場 國 際 賽 中 最 大 希 望 , 兩 屆 馬 王 「 雄 心 威 龍 」 和 蔡 廐 「 精 彩 日 子 」 被 視 為 單 打 獨 鬥 之 局 。 「 雄 心 威 龍 」 抽 得 11 檔 , 至 於 「 精 彩 日 子 」 則 抽 得 三 檔 , 馬 主 百 家 樂 團 體 成 員 劉 業 強 和 蔡 約 翰 都 十 分 滿 意 。

馬 主 劉 業 強 說 : 「 蔡 約 翰 在 排 位 抽 籤 儀 式 前 曾 對 我 們 一 班 團 體 成 員 說 , 最 想 抽 三 檔 , 現 在 求 仁 得 仁 。 此 馬 自 上 仗 贏 馬 後 , 體 重 增 加 近 20 磅 , 我 們 在 馬 房 探 望 牠 , 牠 的 頸 部 變 得 更 粗 壯 , 看 來 狀 態 比 上 仗 贏 馬 時 更 弗 , 我 們 希 望 牠 可 再 下 一 城 。 蔡 約 翰 比 我 們 一 班 馬 主 更 着 緊 , 我 們 不 需 做 什 麼 , 一 切 交 由 蔡 約 翰 處 理 , 我 對 練 者 和 韋 達 都 有 信 心 。 至 於 對 手 方 面 , 我 認 為 除 『 雄 心 威 龍 』 外 , 一 對 日 本 馬 『 大 賽 波 士 』 和 『 瑞 士 名 錶 』 也 有 一 定 卡 士 , 是 『 精 彩 日 子 』 今 場 的 對 手 。 」

香 港 瓶 : 夏 佳 理 點 解 用 巫 斯 義 ?
12月9日赛事:點指兵兵:港盃冇盟主冧莊加州萬里誓破魔咒 - 奇葩 - 奇葩赛马资讯站
12月9日赛事:點指兵兵:港盃冇盟主冧莊加州萬里誓破魔咒 - 奇葩 - 奇葩赛马资讯站
廐 主 司 徒 德 : 「 『 碧 海 映 月 』 在 歐 洲 跟 最 高 級 數 馬 匹 對 壘 , 全 場 國 際 評 分 最 高 , 抵 港 後 進 度 良 好 , 是 爭 勝 份 子 。 」

廐 主 杜 誠 高 : 「 『 多 利 得 』 衛 冕 墨 爾 本 盃 失 敗 , 不 過 狀 態 仍 未 低 落 , 目 前 狀 態 有 番 去 年 贏 香 港 瓶 水 準 , 希 望 衛 冕 成 功 。 」

廐 主 郗 國 思 : 「 『 雨 中 熱 舞 』 今 季 出 賽 甚 少 , 體 力 仍 然 充 沛 , 狀 態 逐 漸 冒 升 , 希 望 可 以 跑 得 好 。 」

騎 師 李 慕 華 : 「 『 百 利 駿 驥 』 長 力 可 以 扳 上 2400 米 , 而 且 跑 乾 快 地 出 色 , 在 此 屬 爭 勝 份 子 。 」

馬 主 夏 佳 理 : 「 『 紅 色 禮 物 』 是 後 上 馬 , 排 八 檔 好 , 用 巫 斯 義 因 為 人 馬 上 仗 在 日 本 盃 是 唯 一 跑 得 最 接 近 的 外 隊 馬 , 巫 斯 義 大 賽 經 驗 豐 富 , 希 望 人 馬 交 出 佳 績 。 」

香 港 短 途 錦 標
馬 主 張 福 滔 : 「 我 不 擔 心 『 天 久 』 排 12 檔 , 今 次 表 現 如 何 , 要 看 柏 寶 發 揮 了 。 」

廐 主 告 達 理 : 「 『 時 尚 風 采 』 跑 新 鮮 感 曾 贏 馬 , 今 仗 唞 夠 排 一 檔 會 跑 得 好 。 『 愛 跑 得 』 快 馬 五 檔 有 助 爭 勝 。 『 勁 飛 寶 』 前 速 不 快 , 排 大 外 檔 反 而 唔 怕 被 困 , 我 對 三 駒 排 檔 均 感 滿 意 。 」

廐 主 安 田 隆 行 : 「 好 友 發 訊 息 告 訴 我 『 真 機 伶 』 排 到 八 檔 , 我 當 然 滿 意 , 因 為 較 去 年 11 檔 好 , 留 放 上 有 更 多 選 擇 。 」

代 父 出 手
12月9日赛事:點指兵兵:港盃冇盟主冧莊加州萬里誓破魔咒 - 奇葩 - 奇葩赛马资讯站
12月9日赛事:點指兵兵:港盃冇盟主冧莊加州萬里誓破魔咒 - 奇葩 - 奇葩赛马资讯站
大 摩 派 女 兒 ( 左 圖 ) 替 包 裝 選 擇 抽 檔 , 廐 侶 軍 事 攻 略 及 軍 事 出 擊 馬 主 羅 傑 承 冇 到 場 , 由 女 兒 ( 下 圖 左 ) 做 代 表 出 席 抽 籤 儀 式 。

天 久 冇 大 閘 唔 得 ?
香 港 短 途 錦 標 , 主 隊 最 大 希 望 「 天 久 」 , 今 屆 打 衞 冕 戰 , 方 嘉 柏 做 足 本 份 , 始 終 與 上 仗 只 隔 三 周 , 時 間 短 , 沒 可 能 操 練 做 得 太 多 , 況 且 夠 就 得 , 無 必 要 夾 硬 逼 。

上 仗 賽 前 , 「 天 久 」 實 際 只 操 了 個 多 月 , 期 間 有 大 閘 、 拍 跳 , 最 後 試 跑 草 地 彈 埋 細 閘 , 可 以 說 及 時 逼 得 起 狀 態 , 卻 肯 定 唔 係 最 弗 狀 態 落 場 跑 , 一 樣 贏 !

過 去 「 天 久 」 出 賽 跑 得 好 , 賽 前 多 數 都 有 一 課 大 閘 , 今 次 無 此 安 排 , 會 唔 會 唔 夠 呢 ? 我 覺 得 , 雖 然 無 大 閘 , 但 早 前 已 先 與 剛 勝 廐 侶 「 喜 競 寶 寶 」 草 地 拍 跳 , 末 段 捉 住 仍 當 後 駒 無 到 , 已 顯 得 有 勁 , 有 勢 。 方 仔 昨 朝 再 安 排 撻 多 課 草 地 細 閘 , 這 兩 課 的 操 練 , 基 本 已 替 代 大 閘 課 期 , 所 以 昨 睇 見 主 試 的 柏 寶 , 不 在 意 再 考 驗 , 只 在 乎 起 步 反 應 , 喜 見 「 天 久 」 出 閘 應 聲 躍 出 , 估 計 編 排 這 課 操 練 的 作 用 , 除 想 提 醒 「 天 久 」 快 將 落 場 外 , 也 有 令 出 閘 不 時 慢 半 拍 的 「 天 久 」 , 今 場 起 步 反 應 更 敏 捷 的 作 用 。

那 邊 廂 , 大 摩 也 替 「 紅 旗 勇 將 」 做 足 工 夫 , 再 與 「 天 久 」 撼 多 次 , 最 近 主 要 課 期 , 由 韋 達 一 手 包 辦 。 從 賽 前 備 戰 編 排 , 完 全 能 感 受 到 騎 、 練 那 份 認 真 態 度 , 顯 然 好 想 再 與 「 天 久 」 拗 多 次 手 瓜 。

大 摩 除 了 「 紅 旗 勇 將 」 外 , 安 排 「 恩 格 斯 」 與 「 包 裝 博 士 」 在 大 圈 考 驗 , 兩 馬 皆 由 柏 寶 親 試 , 前 駒 贏 開 , 對 上 一 課 已 拍 跳 , 昨 屬 最 後 試 跑 單 跳 就 夠 , 好 開 無 走 樣 之 餘 , 更 覺 持 續 地 進 步 ; 至 於 「 包 裝 博 士 」 要 打 硬 仗 , 臨 尾 拍 多 課 可 理 解 , 狀 態 一 樣 咁 好 !

勝 利 之 星 出 王 牌 贏

第 十 場 二 班 1600 米 , 我 最 睇 好 「 勝 利 之 星 」 。 大 摩 報 三 駒 , 首 選 是 「 勝 利 之 星 」 , 二 、 三 選 「 風 雲 武 士 」 及 「 伽 羅 」 成 後 備 ; 「 風 雲 武 士 」 近 況 勇 銳 且 有 分 在 手 , 若 能 上 陣 必 是 坐 位 望 贏 , 但 大 摩 仍 列 作 次 選 , 可 見 「 勝 利 之 星 」 的 機 會 更 加 突 出 。

事 實 上 , 此 駒 在 港 僅 三 捷 , 純 因 過 去 健 康 不 穩 定 , 不 時 傷 患 復 發 , 如 上 月 初 就 因 為 不 良 於 行 排 位 後 退 出 。 不 過 整 體 來 說 , 今 季 牠 的 健 康 狀 態 肯 定 遠 勝 上 季 , 季 內 一 早 已 呈 勇 , 取 得 一 冠 一 亞 , 能 夠 於 同 程 1600 米 力 逼 「 包 裝 博 士 」 入 Q , 以 短 頭 位 分 勝 負 , 當 然 是 好 賽 績 ; 就 算 上 月 初 因 傷 退 出 , 相 信 亦 非 大 問 題 , 因 為 小 休 一 天 已 恢 復 操 練 。 上 月 底 田 草 大 閘 更 咬 實 頂 級 短 途 馬 「 時 尚 風 采 」 跑 第 二 , 既 輕 身 步 頭 又 有 勁 , 鬥 心 旺 盛 , 放 膽 四 蹄 盡 展 , 毫 不 覺 得 牠 有 傷 患 陰 影 , 生 理 、 心 理 正 處 於 上 佳 水 平 。 若 能 保 持 進 度 的 話 , 是 必 上 頂 班 之 馬 , 今 仗 跑 普 通 100 分 上 限 二 班 賽 而 只 負 123 磅 , 除 非 跑 起 來 腳 痛 , 否 則 應 坐 二 望 一 。

「 得 盛 」 今 季 三 戰 名 次 拾 級 而 上 , 上 仗 擊 敗 「 綠 色 威 」 贏 馬 只 用 了 九 成 力 , 季 內 累 積 只 加 八 分 其 實 甚 少 , 論 實 力 未 必 遜 於 「 勝 利 之 星 」 , 只 輸 二 班 無 經 驗 , 故 退 居 副 選 。 「 靚 橙 」 台 型 非 等 閒 , 長 線 成 就 可 能 在 此 組 各 駒 之 上 , 復 課 進 度 穩 中 有 進 , 但 三 歲 北 半 球 自 購 馬 始 終 只 八 九 分 成 熟 , 可 勝 亦 可 三 甲 不 入 。


山 頂 花 月 春 風 搶 鏡
周 日 大 賽 日 , 幾 個 大 倉 如 蔡 、 東 及 摩 廐 昨 晨 出 試 馬 最 多 。

 「 山 頂 」 跳 一 段 , 細 粒 仔 體 形 茁 壯 , 落 腳 輕 盈 勁 力 內 歛 , 當 起 馬 狀 態 越 戰 越 勇 。

「 魅 力 知 己 」 跳 一 段 , 收 身 靚 , 落 腳 輕 盈 有 彈 力 , 表 現 甚 乖 巧 , 當 起 馬 論 態 更 勝 上 回 。

「 如 願 以 償 」 跳 一 段 , 旨 在 輕 抒 腳 頭 , 贏 開 之 門 , 體 態 神 情 都 對 辦 。

「 名 舵 主 」 跳 一 段 , 走 中 檔 , 含 枚 俯 首 墜 住 走 , 翻 步 硬 朗 , 馬 身 壯 碩 , 狀 態 經 常 見 好 。

「 紅 衣 神 仙 」 韋 達 跳 一 段 , 翻 步 爽 勁 , 心 火 湧 現 , 過 終 點 餘 勢 更 強 , 兩 捷 後 進 步 未 止 。

「 陽 明 飛 飛 」 跳 兩 段 , 有 火 但 唔 急 躁 , 步 勁 增 強 , 兩 戰 後 狀 態 續 好 轉 。

「 新 希 望 」 跳 兩 段 , 直 路 稍 加 快 , 步 闊 有 彈 力 , 論 態 相 當 弗 。

蓬 萊 仙 子 勝 後 更 勇
「 蓬 萊 仙 子 」 跳 兩 段 , 神 態 好 生 猛 , 馬 身 紮 實 跨 步 有 力 , 勝 後 勇 況 持 續 。

「 風 之 子 」 跳 兩 段 , 身 靚 神 態 旺 , 大 步 走 過 姿 態 從 容 , 體 力 甚 佳 , 季 內 長 期 有 好 狀 態 。

「 加 州 萬 里 」 跳 兩 段 , 神 態 生 猛 心 火 湧 現 , 馬 身 飽 滿 紮 實 , 勝 後 勇 況 續 添 。

「 滿 綵 」 蔡 明 紹 跳 兩 段 , 馬 身 收 得 更 結 實 , 毛 色 深 潤 , 直 路 闊 步 檻 過 , 比 前 更 起 勁 , 狀 態 起 得 更 好 。

「 恩 格 斯 」 柏 寶 跳 兩 段 , 按 住 出 腳 輕 盈 有 力 , 馬 身 靚 , 越 見 內 斂 , 兩 捷 後 操 練 如 常 , 勇 況 絲 毫 不 減 , 柏 寶 試 罷 頻 拍 馬 頸 獎 勵 , 鍾 愛 之 情 表 露 無 遺 。

「 花 月 春 風 」 副 練 拍 「 花 月 佳 期 」 郭 能 跳 三 段 , 一 對 馬 均 戴 頭 罩 , 前 駒 內 檔 大 步 帶 放 , 一 氣 呵 成 體 力 強 ; 後 駒 最 近 加 強 操 練 , 減 肥 毛 色 轉 靚 , 直 路 大 步 奔 馳 跟 上 , 早 前 試 閘 有 追 勁 , 狀 態 及 時 趕 起 。

「 包 裝 博 士 」 柏 寶 跟 「 新 力 多 」 副 練 同 跳 三 段 , 一 對 馬 均 戴 頭 罩 , 「 包 裝 博 士 」 早 段 落 後 , 轉 彎 已 跟 貼 , 直 路 拉 住 唔 追 上 , 落 後 約 半 馬 位 , 示 人 以 弱 , 其 實 收 歛 帶 懶 性 , 論 態 無 走 樣 。

「 魔 法 幻 影 」 巫 斯 義 拍 「 包 裝 選 擇 」 馬 偉 昌 落 草 地 跳 三 段 , 後 駒 戴 頭 罩 順 走 , 末 段 勉 強 保 持 走 勢 ; 「 魔 法 幻 影 」 從 容 跟 隨 , 入 直 路 取 內 檔 展 衝 刺 , 加 速 竄 上 贏 一 馬 位 , 四 蹄 盡 展 , 論 態 更 勝 上 回 。

「 活 力 至 寶 」 副 練 跟 「 軍 事 出 擊 」 柏 寶 落 草 地 跳 三 段 , 前 駒 戴 眼 罩 , 帶 放 末 段 勁 勢 不 減 , 操 好 勇 態 已 備 ; 後 駒 從 容 跟 隨 , 直 路 取 內 檔 竄 上 衝 勢 甚 強 , 表 現 更 出 色 。

「 智 多 飛 」 馬 偉 昌 拍 「 靚 橙 」 潘 頓 落 草 地 跳 三 段 , 入 直 路 拍 住 展 衝 刺 , 前 駒 居 內 步 勁 增 強 , 悉 心 操 練 已 復 勇 ; 後 駒 心 火 湧 現 , 表 現 毫 不 遜 色 。 「 甜 橙 」 落 草 地 跳 一 段 , 勁 勢 唔 夠 , 近 況 一 般 。


 

  评论这张
 
阅读(184)| 评论(0)
推荐

历史上的今天

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017