注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

奇葩赛马资讯站

.

 
 
 

日志

 
 

龍船快減夠分郁手 戶外名駒睇高一線  

2012-04-12 22:12:33|  分类: 4月15日(星期日) |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

龍船快減夠分郁手

蔡 明 紹 雖 停 賽 至 本 月 21 日 才 可 復 出 , 但 對 告 東 尼 的 部 署 , 沒 受 影 響 , 「 美 的 人 生 」 剛 剛 贏 出 在 港 第 一 場 勝 利 , 用 李 寶 利 都 得 , 足 證 跑 馬 運 動 , 始 終 是 馬 匹 行 先 。

告 仔 近 期 在 凱 旋 門 影 頭 馬 相 暴 光 率 明 顯 再 增 多 , 既 是 名 牌 倉 口 , 又 何 須 大 驚 小 怪 ? 其 實 整 個 馬 房 , 曾 經 沉 寂 了 多 個 賽 事 未 有 馬 贏 , 應 是 回 氣 時 期 。 在 每 個 馬 房 都 會 經 歷 過 , 反 彈 期 是 短 是 長 , 就 要 講 求 時 間 上 配 合 和 練 馬 師 的 經 驗 , 以 近 績 看 到 的 東 龍船快減夠分郁手  戶外名駒睇高一線 - 奇葩 - 奇葩赛马资讯站 , 新 一 輪 攻 勢 又 再 展 開 了 。

誰 會 取 得 周 日 上 陣 的 「 龍 船 快 」 之 策 騎 權 , 想 必 要 等 今 日 排 位 才 可 揭 盅 。 重 回 五 班 出 賽 , 足 足 等 了 五 個 多 月 頗 長 日 子 , 季 初 九 月 份 在 今 仗 谷 草 一 哩 打 開 勝 門 一 役 後 , 升 上 第 四 班 , 又 跑 過 一 次 季 軍 , 令 評 分 去 到 45 分 , 最 感 痛 苦 是 ; 馬 匹 本 身 欠 缺 進 步 , 唯 一 可 做 , 只 有 邊 跑 邊 減 分 , 而 在 減 分 過 程 中 , 又 要 小 心 護 理 , 皆 因 曾 經 再 次 驗 出 左 前 腿 不 良 於 行 , 否 則 所 構 思 之 計 劃 , 分 分 鐘 要 押 後 。

上 仗 2 月 26 日 跑 完 , 相 隔 兩 天 已 露 面 , 一 周 後 重 新 快 跳 , 接 龍船快減夠分郁手  戶外名駒睇高一線 - 奇葩 - 奇葩赛马资讯站 快 試 及 多 試 一 課 大 閘 , 整 套 操 練 都 接 得 正 常 , 足 證 目 前 健 康 一 切 良 好 。 季 初 此 程 贏 馬 由 蔡 明 紹 操 刀 , 起 步 敏 捷 跟 上 第 二 位 , 頭 兩 段 步 速 略 快 , 第 三 段 步 速 減 慢 時 被 「 燈 龍船快減夠分郁手  戶外名駒睇高一線 - 奇葩 - 奇葩赛马资讯站 寶 」 、 「 盈 嘉 飛 駒 」 、 「 康 樂 名 駒 」 從 外 龍船快減夠分郁手  戶外名駒睇高一線 - 奇葩 - 奇葩赛马资讯站 趕 過 , 當 時 處 於 被 困 狀 況 也 不 見 得 鞍 上 人 慌 失 失 , 可 見 對 馬 匹 實 力 自 視 高 , 果 然 於 末 段 望 空 下 輕 易 突 圍 先 過 終 點 , 如 此 跑 法 , 明 顯 是 實 力 高 出 一 皮 。

 

戶外名駒睇高一線

 

競 賽 小 組 有 責 任 對 一 些 步 速 古 怪 賽 事 查 問 有 疑 點 的 騎 師 跑 法 , 這 是 監 察 的 重 要 部 份 。 剛 戰 五 班 1600 米 黎 海 榮 的 「 寶 德 」 早 段 力 策 下 頂 死 欲 切 入 之 「 無 敵 駿 駒 」 , 頭 三 段 快 達 1 分 10 秒 8 , 很 多 時 連 二 、 三 班 也 沒 有 這 般 快 , 賽 後 遂 查 問 其 跑 法 , 他 解 釋 獲 告 知 此 駒 『 被 他 駒 超 越 後 表 現 欠 佳 』 , 因 此 過 了 千 二 米 處 後 讓 「 寶 德 」 保 持 在 「 無 敵 駿 駒 」 之 內 側 , 而 呂 健 威 證 實 曾 給 予 此 指 示 , 此 解 釋 尚 可 接 受 。

成 為 快 步 速 受 害 者 之 「 無 敵 駿 駒 」 形 勢 遠 不 及 上 仗 貼 欄 順 放 , 同 樣 走 二 龍船快減夠分郁手  戶外名駒睇高一線 - 奇葩 - 奇葩赛马资讯站 跟 前 之 實 力 指 標 「 大 衞 金 剛 」 直 路 潰 散 大 敗 ; 前 駒 竟 能 力 拒 形 勢 相 對 有 利 之 「 善 風 」 , 證 明 之 前 狂 勝 並 非 偶 然 僥 倖 , 確 有 高 強 實 力 。

此 場 頭 馬 「 歡 樂 寶 寶 」 雖 然 受 惠 於 快 步 速 , 但 同 樣 有 利 之 後 追 馬 無 一 有 此 凌 厲 後 勁 , 能 以 快 速 1 分 35 秒 5 完 成 , 表 現 遠 比 季 內 任 何 時 期 出 色 , 情 況 一 如 501 場 次 休 後 復 出 之 「 無 雙 小 子 」 , 勁 到 唔 似 真 , 可 能 很 多 人 未 必 相 信 , 但 此 兩 駒 過 往 同 樣 曾 在 高 一 班 同 程 跑 得 好 , 後 駒 最 近 順 利 連 捷 , 應 「 寧 可 信 其 有 」 , 「 歡 樂 寶 寶 」 應 屬 非 一 般 五 班 頭 馬 。

同 日 「 電 訊 至 尊 」 於 1800 米 亦 放 得 頗 急 , 早 段 力 騎 從 外 檔 切 入 , 頭 1400 米 快 達 1 分 24 秒 3 , 但 一 千 米 處 後 已 見 黎 海 榮 盡 力 按 實 , 馬 兒 未 能 放 鬆 收 慢 , 步 速 太 快 , 似 跟 騎 師 無 關 。 最 後 仍 保 住 殿 軍 , 表 現 其 實 不 俗 , 稍 後 如 形 勢 轉 佳 , 又 或 回 到 谷 草 短 直 路 , 有 機 會 再 建 功 。

報 跑 周 日 谷 草 一 班 1650 米 之 「 戶 外 名 駒 」 , 上 仗 亦 是 段 速 出 色 之 亞 軍 , 頭 三 段 快 達 1 分 15 秒 26 , 從 10 檔 切 入 後 早 段 於 二 龍船快減夠分郁手  戶外名駒睇高一線 - 奇葩 - 奇葩赛马资讯站 守 在 第 四 位 , 耗 力 甚 多 , 終 點 前 僅 被 賺 了 快 步 速 之 「 靚 到 爆 」 追 過 , 卻 可 力 拒 實 力 指 標 「 邦 先 生 」 之 衝 刺 , 突 然 由 蟲 變 龍 , 表 現 遠 比 之 前 跑 田 草 時 好 , 結 合 季 初 在 此 程 贏 馬 , 確 認 谷 草 性 能 甚 佳 。 季 中 一 再 在 級 際 賽 蝕 磅 甚 多 下 跟 跑 , 損 耗 不 太 多 , 隔 個 半 月 等 此 程 才 復 出 , 早 前 試 田 草 大 閘 有 追 勢 , 跑 法 夠 機 動 , 只 要 排 檔 不 太 差 , 有 力 補 中 。

「 高 一 線 」 前 仗 於 此 程 之 贏 馬 姿 態 亦 勁 , 彎 位 步 速 減 慢 後 可 在 直 路 彈 開 翌 戰 贏 馬 之 「 漸 信 良 駒 」 。 剛 戰 則 因 「 喜 惑 」 於 彎 位 放 得 較 快 而 未 能 盡 展 所 長 , 亦 可 能 只 隔 兩 星 期 而 未 及 回 氣 。 今 次 隔 個 多 月 才 出 , 休 息 期 應 夠 , 此 類 一 班 讓 磅 賽 負 輕 磅 常 佔 優 。 前 置 馬 「 牛 精 大 師 」 初 跑 中 距 離 可 能 彎 位 步 速 又 減 慢 , 「 高 一 線 」 爆 一 段 威 力 強 , 亦 是 爭 勝 分 子 。


  评论这张
 
阅读(58)| 评论(0)
推荐

历史上的今天

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017