注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

奇葩赛马资讯站

.

 
 
 

日志

 
 

大師高見 :寶中寶可以出 冷真輸假敗還看山頂 精彩日子唔驚強敵  

2012-10-27 11:18:23|  分类: 10月28日(星期日) |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

寶中寶可以出

沙 田 草 地 跑 道 已 兩 星 期 沒 有 賽 事 舉 行 , 因 為 已 經 快 十 一 月 了 , 氣 溫 開 始 下 降 , 是 時 候 要 轉 草 種 , 適 應 較 涼 的 天 氣 。 剛 剛 換 過 草 的 賽 事 , 會 否 成 為 爆 冷 溫 床 呢 ? 查 看 近 兩 季 同 期 的 賽 事 , 原 來 不 盡 然 , 冷 熱 馬 匹 都 有 跑 出 。 不 過 , 我 作 了 一 個 假 設 , 就 是 剛 換 草 的 跑 道 , 始 終 未 生 長 得 茂 密 , 跑 道 狀 況 應 比 平 常 鬆 散 一 些 , 去 年 精 英 碗 的 「 富 貴 金 龍 」 突 如 其 來 爆 大 冷 門 , 也 許 與 之 有 關 , 不 如 博 博 可 應 付 類 近 場 地 的 輕 磅 馬 。

第 五 場 為 四 班 1400 米 , 「 寶 中 寶 」 的 戰 績 當 然 與 掛 頭 牌 的 「 超 光 越 影 」 相 去 甚 遠 , 後 駒 去 季 早 有 表 現 且 贏 過 同 程 , 今 次 降 回 四 班 當 然 佔 優 ; 前 駒 既 有 大 樹 遮 蔭 下 負 磅 相 差 17 磅 , 還 是 可 以 一 博 冷 門 。 事 實 上 , 「 寶 中 寶 」 在 港 最 佳 名 次 亦 只 是 跑 第 六 , 但 這 匹 馬 經 常 在 直 路 塞 車 , 根 本 從 未 見 過 真 章 。 上 仗 1600 米 在 最 後 直 路 時 , 牠 也 是 跟 在 第 三 名 的 「 萬 眾 期 待 」 後 面 , 擠 擠 迫 迫 一 會 後 未 到 終 點 已 要 收 慢 。 牠 是 來 自 英 國 的 自 購 馬 , 雖 然 來 港 前 所 贏 的 七 化 郎 膠 沙 地 賽 事 水 準 低 , 但 至 少 有 應 付 鬆 散 場 地 的 證 明 , 今 仗 輕 磅 配 上 騎 後 上 馬 硬 淨 的 梁 家 俊 , 可 爆 冷 。

博 了 一 匹 冷 門 , 另 一 匹 心 水 揀 回 正 路 馬 「 驚 雷 」 , 雖 然 是 跑 第 二 而 要 升 班 , 但 此 馬 質 素 又 怎 會 三 班 不 夠 贏 , 加 上 排 檔 理 想 , 保 持 水 準 應 可 再 入 三 甲 。

真輸假敗還看山頂

蔡 約 翰 馬 房 慢 熱 , 訓 練 馬 匹 着 重 「 打 底 」 , 好 似 剛 啱 贏 馬 嘅 「 安 賞 」 咁 , 已 經 係 季 內 第 三 次 出 賽 , 名 次 逐 級 上 , 由 初 出 輸 五 個 幾 馬 位 , 到 剛 戰 可 大 勝 四 個 幾 馬 位 , 蔡 廐 馬 狀 態 跑 起 可 以 進 步 到 你 唔 信 。 周 日 第 六 場 三 班 1200 米 「 山 頂 」 , 上 次 大 熱 倒 灶 跑 第 四 , 韋 達 直 路 初 段 打 過 一 鞭 , 再 跑 數 十 米 才 多 打 兩 鞭 , 避 免 腳 患 底 嘅 馬 未 熱 身 就 搏 傷 , 今 次 熱 完 身 隔 兩 周 再 跑 同 程 , 表 現 一 定 好 過 上 次 。

「 山 頂 」 上 次 久 休 六 個 月 復 出 , 賽 前 試 過 三 課 大 閘 , 腳 患 馬 做 好 晒 工 夫 才 出 , 點 知 陣 上 跑 嚟 有 前 冇 後 , 太 耐 冇 跑 好 搶 口 , 早 段 又 有 「 太 陽 戰 士 」 、 「 金 笸 羅 」 及 「 太 陽 海 岸 」 幾 隻 馬 鬥 搶 , 「 山 頂 」 本 身 已 經 好 急 , 拍 住 幾 隻 快 馬 仲 更 加 留 唔 住 , 韋 達 不 敢 過 份 約 束 , 順 其 自 然 走 , 沿 途 第 四 叠 , 就 係 咁 一 啖 氣 跑 晒 , 完 全 冇 回 過 氣 , 末 段 保 持 同 速 捱 番 個 第 四 。

「 山 頂 」 復 課 集 中 喺 內 圈 慢 踱 保 留 體 力 , 埋 門 跳 番 課 慢 工 夫 走 來 好 淡 定 , 跑 過 一 仗 洩 咗 火 後 , 已 冇 上 仗 般 咁 急 躁 , 快 慢 由 人 。 呢 隻 馬 上 季 直 落 贏 完 三 仗 後 , 因 為 有 痰 退 出 , 有 痰 唔 係 大 問 題 , 馬 同 人 一 樣 , 清 咗 痰 就 冇 事 , 只 係 呢 隻 馬 腳 部 曾 經 做 過 手 術 , 始 終 有 嚴 重 傷 患 底 , 未 唞 夠 再 跑 隨 時 搏 壞 健 康 , 所 以 索 性 提 早 唞 暑 , 等 今 季 盡 用 。

「 山 頂 」 上 季 視 「 驚 雷 」 如 無 物 , 又 贏 過 上 咗 二 班 嘅 「 芙 蓉 之 寶 」 , 現 時 77 分 評 分 大 落 後 , 今 次 開 咗 氣 , 預 期 早 段 唔 會 搶 得 急 , 容 易 留 放 , 可 像 上 季 贏 馬 跑 法 , 輕 鬆 守 好 位 末 段 彈 離 對 手 重 現 本 來 面 目 。

 

精彩日子唔驚強敵

第 九 場 二 級 賽 1600 米 沙 田 錦 標 , 大 摩 馬 海 戰 術 出 馬 五 匹 , 而 且 隻 隻 有 實 力 , 但 這 次 對 手 可 真 不 弱 , 大 摩 只 能 在 馬 匹 數 量 上 佔 優 , 實 力 方 面 只 算 有 得 爭 , 絕 無 壓 倒 性 機 會 。

馬 王 「 雄 心 威 龍 」 當 然 是 焦 點 所 在 , 但 我 認 為 「 精 彩 日 子 」 亦 具 一 哩 王 級 數 。 大 家 要 留 意 這 場 二 級 賽 是 普 通 讓 磅 制 , 有 別 於 一 般 二 級 賽 的 條 件 讓 賽 , 普 通 讓 磅 制 當 然 對 高 分 馬 不 利 , 「 雄 心 威 龍 」 今 場 便 要 負 133 磅 , 可 不 輕 鬆 。 馬 膽 我 揀 「 精 彩 日 子 」 , 在 港 七 戰 四 冠 三 亞 , 三 次 挑 戰 一 、 二 級 賽 均 屈 居 亞 軍 , 看 似 實 力 稍 遜 於 今 場 其 餘 G1 盟 主 。 但 必 須 注 意 此 駒 上 季 才 四 歲 , 來 港 前 只 跑 過 一 仗 , 上 季 挑 戰 G1 女 皇 銀 禧 紀 念 盃 時 , 其 實 只 是 本 身 第 六 次 出 賽 。 我 敢 說 平 均 1000 匹 馬 中 , 未 必 有 五 匹 可 以 第 六 次 出 賽 , 便 能 夠 在 香 港 的 G1 取 得 佳 績 , 那 場 「 精 彩 日 子 」 只 輸 頭 位 , 頭 馬 「 天 久 」 是 久 經 慣 戰 的 頂 級 良 駒 , 亦 是 國 際 賽 香 港 短 途 錦 標 盟 主 , 亦 差 點 要 敗 陣 , 由 此 可 見 「 精 彩 日 子 」 的 厲 害 。

「 精 彩 日 子 」 其 後 初 跑 1600 米 兼 沿 途 四 五 叠 蝕 位 , 才 輸 條 頸 給 「 讚 惑 」 , 另 一 次 冠 軍 一 哩 賽 半 身 位 不 敵 一 步 不 蝕 的 「 軍 事 攻 略 」 , 但 那 場 卻 已 反 先 「 天 久 」 , 「 雄 心 威 龍 」 亦 是 蹄 下 敗 將 , 三 次 級 際 賽 跑 第 二 , 夾 埋 輸 不 足 一 身 位 。 我 睇 「 精 彩 日 子 」 上 季 仍 未 熟 透 , 輸 蝕 點 火 喉 , 今 季 踏 入 五 歲 , 已 到 全 熟 階 段 , 試 閘 所 見 已 相 當 輕 身 有 勁 , 縱 使 第 一 仗 應 未 有 十 足 狀 態 , 但 對 手 們 何 嘗 不 是 ? 所 以 「 精 彩 日 子 」 絕 不 輸 蝕 。

  评论这张
 
阅读(44)| 评论(0)
推荐

历史上的今天

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017