注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

奇葩赛马资讯站

.

 
 
 

日志

 
 

好友星威養番好贏得 : 格哥兒轉場有原因 : 韋達兵強回復勁勢  

2012-10-09 10:37:33|  分类: 10月10日(星期三) |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

王 登 平 心 得 : 好 友 星 威 養 番 好 贏 得
告 達 理 訓 練 傷 患 馬 確 有 一 手 , 好 似 「 時 尚 風 采 」 早 年 在 英 國 跑 傷 腳 要 做 手 術 , 他 都 好 有 耐 性 將 隻 馬 健 康 慢 慢 搞 番 好 , 上 季 仲 可 以 贏 埋 特 首 盃 及 主 席 獎 , 真 係 令 人 佩 服 。 告 達 理 出 名 勤 力 , 朝 朝 親 自 操 馬 , 而 且 又 唔 會 揀 馬 收 , 好 壞 都 照 單 全 收 , 所 以 好 多 馬 主 都 好 鍾 意 將 愛 駒 交 畀 佢 訓 練 。 周 三 谷 草 報 爭 四 班 1000 米 嘅 「 好 友 星 威 」 , 上 仗 唞 咗 年 半 轉 倉 初 出 跑 同 程 , 只 係 輸 一 個 馬 位 跑 第 四 , 唔 夠 兩 個 星 期 又 報 名 出 賽 , 呢 隻 以 往 用 得 少 嘅 傷 患 馬 , 只 要 健 康 好 番 喺 四 班 隨 時 可 贏 。

「 好 友 星 威 」 前 季 第 一 季 在 港 出 賽 就 有 馬 贏 , 喺 谷 草 1200 米 跑 贏 「 駟 馬 難 追 」 , 而 之 前 亦 試 過 僅 敗 於 83 分 嘅 「 風 雲 武 士 」 得 第 二 , 如 果 唔 係 因 為 隻 腳 受 傷 , 以 呢 隻 馬 嘅 質 素 又 點 會 停 留 喺 57 分 跑 四 班 賽 。 上 季 冇 出 過 賽 , 因 為 稍 為 跳 多 一 兩 課 快 工 夫 , 隻 腳 就 頂 唔 住 , 要 操 吓 停 吓 , 不 過 轉 咗 去 告 達 理 度 , 課 期 已 慢 慢 正 常 番 , 上 仗 賽 前 仲 可 以 試 大 閘 , 熱 完 身 後 最 近 復 課 亦 差 不 多 朝 朝 出 操 , 而 且 繼 續 快 跳 , 夠 膽 咁 操 法 , 亦 即 係 話 畀 你 知 , 呢 隻 過 往 有 嚴 重 腳 患 嘅 馬 , 健 康 已 經 好 得 七 七 八 八 , 如 果 唔 係 又 點 會 咁 快 又 替 此 駒 報 名 再 出 賽 。

告 達 理 對 於 新 加 盟 馬 匹 一 向 急 進 , 就 算 係 難 贏 嘅 馬 佢 都 會 諗 盡 辦 法 盡 快 贏 馬 , 好 似 「 常 山 鳳 寶 」 喺 大 摩 度 搏 極 都 贏 唔 到 , 告 達 理 接 手 可 以 贏 到 你 唔 信 , 仲 有 「 雙 龍 出 海 」 上 季 轉 倉 一 出 就 贏 , 今 季 亦 繼 續 有 表 現 。 「 好 友 星 威 」 今 次 出 埋 王 牌 報 名 , 擺 明 有 信 心 食 糊 。

大 師 高 見 : 格 哥 兒 轉 場 有 原 因

周 三 晚 二 班 1650 米 , 此 程 好 手 甚 多 , 「 靚 到 爆 」 甚 至 曾 在 此 程 六 捷 , 其 他 如 「 漸 信 良 駒 」 、 「 邦 先 生 」 、 「 快 人 快 語 」 亦 反 覆 證 明 此 程 是 最 佳 出 路 ; 還 有 「 皇 龍 戰 駒 」 、 「 開 心 至 愛 」 、 「 安 穩 」 、 「 四 季 」 也 在 此 程 贏 過 , 真 是 一 場 混 戰 。 不 過 馬 膽 初 步 我 卻 揀 一 匹 初 跑 谷 草 的 「 格 哥 兒 」 。

為 何 博 一 匹 欠 場 地 根 據 的 馬 , 其 實 很 簡 單 , 我 覺 得 「 格 哥 兒 」 的 質 素 應 比 一 般 二 班 馬 優 勝 , 牠 的 長 相 、 四 肢 實 在 靚 到 不 得 了 。 本 來 樣 靚 不 一 定 有 高 質 , 但 一 來 在 歐 洲 已 多 次 在 大 馬 場 級 際 賽 入 Q 或 勝 出 , 已 反 覆 顯 示 了 級 數 , 並 非 偶 然 一 次 在 次 等 級 際 賽 人 棄 我 取 上 名 那 種 名 大 於 實 之 馬 ; 二 來 上 仗 在 港 初 出 狀 態 一 般 , 1400 米 亦 略 短 , 真 的 想 不 到 直 路 居 那 麼 後 , 竟 可 從 馬 群 中 穿 插 上 前 得 一 席 季 軍 。

此 仗 固 然 說 明 了 牠 的 潛 力 , 同 時 亦 顯 示 馬 有 頑 強 鬥 心 。

「 格 哥 兒 」 今 仗 部 署 或 會 令 人 懷 疑 , 既 有 級 數 , 97 分 亦 不 低 , 沙 田 的 一 班 賽 甚 至 三 級 賽 應 有 足 夠 賽 程 選 擇 , 何 以 勞 師 動 眾 初 跑 谷 草 , 一 般 年 輕 當 起 跑 大 賽 的 馬 , 都 不 會 這 樣 做 。 不 過 大 家 亦 要 留 意 , 此 馬 主 家 族 有 不 少 過 百 分 的 中 長 途 馬 , 幾 乎 次 次 沙 田 大 賽 都 有 份 跑 , 「 格 哥 兒 」 既 然 生 得 細 粒 腳 法 敏 捷 , 暫 時 先 攻 谷 草 找 條 出 路 , 避 免 在 沙 田 自 己 人 打 自 己 人 , 亦 可 以 理 解 。

日 日 發 上 仗 輸 意 外

上 季 方 嘉 柏 馬 房 表 現 較 低 沉 , 總 成 績 跌 出 四 大 之 外 , 不 過 , 今 季 形 勢 有 所 不 同 , 幾 個 大 馬 房 季 初 都 沒 有 甚 麼 大 攻 勢 , 方 廐 卻 已 取 得 六 場 頭 馬 , 雖 然 整 體 上 名 率 不 是 特 高 , 但 頭 馬 數 字 能 排 在 第 二 位 。 除 了 爆 大 冷 的 「 富 逸 」 外 , 其 餘 勝 出 的 馬 匹 , 都 是 有 票 數 支 持 , 剛 戰 的 「 事 事 順 意 」 更 是 臨 門 大 幅 起 飛 得 手 , 看 來 方 廐 今 季 出 擊 甚 為 得 心 應 手 。

明 晚 此 廐 出 馬 七 匹 , 想 不 到 安 國 倫 成 了 主 力 騎 師 , 策 騎 其 中 三 駒 , 以 開 季 至 今 的 數 字 計 , 騎 練 亦 只 合 作 過 三 場 得 一 個 亞 軍 而 已 , 今 次 有 較 多 座 騎 予 以 支 持 , 不 妨 從 中 尋 寶 。 結 合 馬 匹 本 身 的 因 素 , 以 第 四 場 四 班 一 哩 的 「 日 日 發 」 較 為 吸 引 , 上 仗 牠 跑 同 程 , 就 是 輸 給 今 次 再 度 同 場 的 對 手 「 財 神 駕 到 」 及 「 魅 力 心 」 , 距 前 者 的 勝 負 距 離 達 六 個 馬 位 , 而 「 財 神 駕 到 」 今 仗 只 多 負 八 磅 , 似 乎 不 易 反 先 。

不 過 , 上 仗 「 日 日 發 」 跑 來 其 實 有 許 多 不 如 意 之 處 , 出 閘 靈 敏 後 要 留 住 , 馬 兒 途 中 經 已 搶 口 , 至 中 段 有 「 勇 鋼 」 流 鼻 血 墮 退 , 本 來 在 第 八 、 九 位 之 間 的 「 日 日 發 」 , 就 要 隨 前 方 的 馬 匹 避 開 墮 退 的 「 勇 鋼 」 , 結 果 受 到 呢 單 意 外 影 響 , 轉 直 路 彎 時 要 退 到 馬 群 尾 列 位 置 。 如 果 計 這 一 段 走 得 蝕 位 的 途 程 , 也 有 兩 、 三 個 馬 位 差 異 吧 ! 所 以 , 今 次 再 同 場 , 反 先 強 手 也 不 是 全 無 希 望 呢 。 而 計 近 期 騎 師 表 現 , 換 上 安 國 倫 更 比 柏 寶 更 好 , 亦 為 此 駒 增 加 正 面 條 件 。

韋 達 兵 強 回 復 勁 勢
韋 達 今 季 開 季 成 績 一 般 , 不 過 以 其 冠 軍 騎 師 的 身 手 同 地 位 , 相 信 很 快 就 會 追 上 來 , 好 像 今 次 賽 事 韋 達 雖 然 只 得 七 匹 座 騎 , 但 匹 匹 有 實 力 , 絕 對 有 條 件 連 場 數 糊 , 尤 以 其 最 大 碼 頭 蔡 廐 合 作 之 馬 更 有 留 意 價 值 。

其 中 「 勁 勢 」 上 仗 初 跑 谷 草 1200 米 兼 排 外 檔 仍 可 在 直 路 力 追 入 Q , 證 明 戰 鬥 力 更 進 一 步 , 今 仗 有 幸 排 番 上 季 贏 馬 之 二 檔 , 加 上 重 配 韋 達 已 手 執 半 邊 頭 馬 , 只 是 賠 率 會 乏 味 多 少 。 反 而 一 對 廐 侶 同 主 馬 「 安 賞 」 和 「 安 穩 」 更 有 留 意 價 值 。

尤 以 現 時 只 評 65 分 的 「 安 賞 」 今 季 絕 對 有 力 扶 搖 直 上 , 這 匹 愛 爾 蘭 馬 來 港 前 已 為 馬 主 所 擁 有 , 跑 了 三 仗 取 得 PP 最 低 門 檻 即 安 排 運 港 , 應 是 悉 心 部 署 。 雖 然 今 仗 乃 「 安 賞 」 首 次 進 軍 1800 米 路 程 , 但 以 血 統 計 這 匹 Danehill Dancer 子 嗣 外 祖 父 乃 Sadler ’ s Wells ( 沙 鞍 井 ) , 應 有 長 力 , 所 以 此 駒 在 英 國 一 出 已 跑 1400 米 , 而 上 名 一 役 則 是 1600 米 , 肯 定 是 一 匹 長 優 於 短 之 馬 。 北 半 球 馬 現 時 踏 入 三 歲 尾 氣 量 會 更 足 , 已 有 力 扳 上 1800 米 , 對 手 雖 不 乏 路 程 專 家 , 但 應 有 一 定 分 頭 , 排 好 位 以 其 潛 力 有 力 一 網 打 盡 。

至 於 出 戰 尾 場 的 「 安 穩 」 上 季 四 W , 有 三 W 在 谷 草 1650 或 1800 米 取 得 , 成 為 新 一 代 谷 草 專 家 , 以 其 上 季 尾 贏 「 超 綵 」 的 水 準 , 在 二 班 負 輕 磅 仍 有 力 一 爭 , 不 能 輕 視 。


  评论这张
 
阅读(53)| 评论(0)
推荐

历史上的今天

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017