注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

奇葩赛马资讯站

.

 
 
 

日志

 
 

1月27日赛事:點指兵兵:神聖火炬增程仲啱 碧科檔轉佳隨時贏 夢仙目标今仗  

2013-01-24 20:53:09|  分类: 1月27日(星期日) |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

神聖火炬增程仲啱

周 日 賽 事 四 班 有 1200 和 1400 米 , 馬 房 部 署 上 報 長 報 短 值 得 留 意 , 好 像 上 仗 贏 1200 米 的 蘇 廐 「 神 聖 火 炬 」 , 今 戰 棄 同 日 第 二 場 的 1200 米 而 增 程 跑 第 五 場 的 1400 米 , 就 絕 對 是 適 當 安 排 , 有 心 再 下 一 城 。

「 神 聖 火 炬 」 本 身 血 統 不 俗 , 同 母 姊 姊 贏 過 新 西 蘭 二 千 堅 尼 , 起 初 曾 擔 心 此 駒 屬 母 系 晚 年 產 品 , 質 素 或 有 距 離 , 但 上 仗 見 入 直 路 後 即 一 衝 即 破 , 上 望 空 間 應 仍 有 不 少 。 今 仗 雖 增 程 二 百 至 1400 米 , 但 以 其 母 可 由 1400 贏 至 1700 米 , 加 上 同 母 姊 姊 贏 1600 米 一 級 賽 計 , 只 會 更 適 合 。 況 且 有 運 排 得 一 檔 出 賽 , 形 勢 有 利 不 難 再 下 一 城 , 仍 然 可 以 作 為 重 心 。

至 於 同 場 其 他 捨 短 取 長 的 , 還 有 蔡 廐 「 愛 眼 光 」 , 坦 白 說 , 此 駒 上 仗 在 谷 草 的 表 現 確 實 令 人 失 望 , 按 理 縱 使 不 合 谷 中 發 揮 亦 不 致 於 一 段 都 冇 , 可 能 只 是 質 新 馬 尚 未 穩 定 。 不 過 以 其 血 統 背 景 , 應 該 不 會 是 庸 材 , 今 仗 回 師 田 草 , 由 1200 增 程 至 1400 米 分 分 鐘 可 變 身 ; 事 關 父 系 Snippetson 本 身 贏 過 1400 米 , 增 程 必 合 , 絕 對 不 可 輕 視 。

最 後 一 提 是 跟 「 愛 眼 光 」 同 父 的 「 藍 雪 山 」 , 上 場 初 跑 1400 米 即 可 力 拼 再 出 再 贏 的 「 各 適 其 適 」 , 而 跑 入 季 軍 的 「 奇 兵 」 再 出 亦 輕 鬆 補 中 , 可 見 賽 事 水 準 甚 高 , 亦 屬 爭 勝 分 子 之 一 。

 

碧科檔轉佳隨時贏

近 期 田 草 直 路 賽 場 地 偏 差 嚴 重 , 排 中 內 檔 起 步 馬 幾 乎 完 全 無 運 行 , 所 以 如 發 覺 一 啲 排 內 檔 起 步 都 有 唔 錯 走 勢 嘅 , 再 出 轉 排 中 外 檔 , 就 可 以 秤 高 多 少 。 明 日 列 陣 第 三 場 三 班 1000 米 直 路 賽 嘅 「 碧 科 」 , 就 係 剛 戰 喺 田 草 直 路 賽 , 全 程 走 不 利 場 地 都 輸 近 嘅 馬 , 今 次 轉 排 貼 晒 看 台 呢 邊 嘅 14 檔 起 步 , 形 勢 完 全 唔 同 。

評 估 明 戰 勝 算 之 前 , 先 了 解 「 碧 科 」 嘅 底 細 ; 此 駒 係 前 澳 洲 G1 考 菲 爾 德 堅 尼 大 賽 冠 軍 God's Own 之 子 , 呢 系 馬 暫 時 只 得 「 非 洲 之 光 」 在 港 作 賽 , 並 已 交 出 頭 馬 。 母 線 方 面 , 母 系 La Rev 曾 四 勝 1000 、 1200 米 短 途 賽 , 子 嗣 及 其 他 母 系 家 族 成 員 大 多 早 熟 , 且 通 常 跑 短 好 過 跑 長 。 所 以 計 血 統 , 「 碧 科 」 係 早 熟 中 短 途 馬 , 全 熟 後 長 力 可 扳 至 1400 至 1600 米 。

來 港 前 , 「 碧 科 」 喺 悉 尼 及 附 近 馬 場 四 戰 一 勝 , 贏 馬 一 仗 係 1400 米 兩 歲 馬 賽 , 其 餘 三 仗 全 部 以 九 個 馬 位 或 以 上 距 離 落 敗 , 整 體 表 現 極 為 反 覆 。 不 過 贏 馬 嗰 仗 , 亞 軍 馬 竟 然 係 應 屆 維 省 打 吡 冠 軍 「 五 星 半 」 , 之 後 「 碧 科 」 同 「 五 星 半 」 喺 玫 瑰 崗 1400 米 三 級 賽 再 次 對 壘 , 結 果 「 碧 科 」 跑 尾 二 , 「 五 星 半 」 包 尾 , 賽 績 雖 然 滑 稽 啲 。 但 「 碧 科 」 兩 次 對 「 五 星 半 」 都 跑 贏 係 鐵 一 般 事 實 , 咪 話 佢 唔 駕 勢 !

「 碧 科 」 挾 兩 挫 「 五 星 半 」 賽 績 來 港 , 評 66 分 要 喺 三 班 贏 馬 應 無 大 問 題 , 只 不 過 佢 喺 外 地 表 現 太 反 覆 , 抵 港 後 如 無 改 善 , 就 絕 對 唔 係 可 靠 投 注 對 象 。 不 過 睇 佢 上 仗 初 出 表 現 有 板 有 眼 , 唔 排 除 對 本 港 競 賽 環 境 特 別 適 應 , 如 果 係 , 經 過 一 仗 熱 身 後 , 表 現 可 隨 時 唔 同 晒 。 事 實 上 , 「 碧 科 」 今 戰 主 要 對 手 只 係 「 幸 運 全 勝 」 、 「 軍 刀 」 、 「 江 山 如 畫 」 、 「 風 花 雪 月 」 , 佢 哋 實 力 應 好 唔 過 剛 戰 頭 馬 「 威 威 具 星 」 。 「 碧 科 」 今 次 轉 排 靚 檔 , 隨 時 一 網 打 盡 。

 

 恩 格 斯 爆 一 段 精 彩.

今 次 賽 事 的 重 頭 戲 是 第 八 場 百 周 年 紀 念 短 途 盃 , 本 地 短 途 賽 駒 一 向 雄 霸 香 港 國 際 賽 的 短 途 項 目 , 但 今 年 就 保 不 住 了 , 被 日 本 代 表 「 龍 王 」 奪 去 錦 標 , 而 跑 二 、 三 名 的 「 愛 跑 得 」 與 「 甜 將 」 , 份 量 又 如 何 呢 ? 今 仗 跑 1000 米 直 路 , 也 不 是 牠 倆 的 強 項 , 至 於 上 屆 百 周 年 紀 念 短 途 盃 之 冠 軍 「 鷹 之 團 」 , 無 疑 是 直 路 賽 專 家 , 這 回 賽 事 海 報 上 杜 利 萊 右 手 推 騎 , 左 手 高 舉 揚 鞭 , 恰 如 雄 鷹 展 翅 真 是 應 景 ! 不 過 去 年 「 鷹 之 團 」 是 挾 新 勝 之 氣 勢 去 爭 盃 , 今 年 卻 是 久 休 復 出 , 競 爭 條 件 已 大 為 不 同 。

跑 短 途 要 講 銳 氣 , 近 年 的 馬 王 級 賽 駒 如 「 精 英 大 師 」 、 「 蓮 華 生 輝 」 , 都 是 一 鼓 作 氣 殺 上 一 級 賽 水 平 , 所 以 今 戰 不 妨 秤 高 接 連 取 勝 、 極 具 銳 氣 的 「 恩 格 斯 」 。 這 馬 來 港 之 前 甚 有 名 氣 , 但 來 港 時 只 是 兩 歲 , 評 高 分 在 一 、 二 班 賽 事 未 能 一 鳴 驚 人 , 今 季 適 應 之 後 就 不 同 了 , 季 內 連 續 在 不 同 場 地 路 程 贏 三 仗 , 而 牠 現 時 也 只 是 剛 剛 轉 四 歲 , 應 該 尚 有 大 幅 進 步 空 間 。 今 季 賽 事 中 , 牠 跑 過 22 秒 以 下 末 段 時 速 , 必 有 條 件 跟 更 高 級 的 對 手 鬥 爆 發 力 。

除 了 戲 肉 跑 直 路 賽 之 外 , 第 三 場 之 三 班 亦 跑 1000 米 , 有 一 匹 冷 門 馬 可 吼 , 就 是 上 季 曾 於 此 程 爆 大 冷 的 「 精 彩 」 , 上 仗 跑 同 程 牠 排 在 外 檔 , 但 前 速 不 夠 , 竟 要 移 回 內 欄 , 動 力 用 在 向 橫 走 多 於 向 前 追 , 但 餘 勢 竟 不 差 , 真 是 隨 時 可 爆 冷 之 馬 。


第 九 場 四 駒 互 串

1月27日赛事:點指兵兵:神聖火炬增程仲啱 碧科檔轉佳隨時贏  夢仙目标今仗 - 奇葩 - 奇葩赛马资讯站

 
今 季 好 多 娛 樂 圈 明 星 馬 演 出 都 特 別 好 , 剛 戰 「 財 神 駕 到 」 又 勝 出 , 譚 校 長 拉 頭 馬 時 笑 到 見 牙 唔 見 眼 , 可 見 就 算 係 天 皇 巨 星 , 身 家 已 多 到 洗 唔 晒 , 但 贏 馬 嗰 份 喜 悅 , 依 然 非 筆 墨 所 能 形 容 。

其 實 香 港 好 多 有 錢 馬 主 養 馬 已 經 唔 係 為 錢 , 而 係 為 面 。 每 逢 自 己 隻 馬 出 賽 時 , 當 然 好 多 親 朋 戚 友 攞 料 , 最 慘 係 隻 馬 明 明 冇 乜 餐 士 , 但 仲 要 硬 着 頭 皮 話 有 冷 門 機 會 。 不 過 總 好 過 話 畀 人 聽 隻 馬 機 會 好 大 , 到 頭 來 跑 到 P 都 冇 , 累 人 輸 錢 之 餘 , 自 己 又 無 面 。

今 次 賽 事 又 有 兩 匹 明 星 馬 上 陣 , 分 別 係 大 哥 大 洪 金 寶 隻 「 崇 山 寶 」 同 郭 天 王 隻 「 愛 的 呼 喚 」 , 前 駒 首 次 跑 一 級 賽 將 遇 到 好 多 老 虎 , 馬 華 力 覺 得 最 多 P 。 反 而 第 九 場 「 愛 的 呼 喚 」 一 連 兩 仗 適 應 咗 三 班 步 速 後 , 有 權 跑 得 更 接 近 。

姑 勿 論 「 愛 的 呼 喚 」 今 場 贏 唔 贏 到 , 但 郭 天 王 養 馬 嗰 份 熱 誠 真 抵 讚 , 隻 馬 兩 次 出 試 快 活 谷 草 閘 , 都 神 咁 早 到 場 探 班 , 睇 得 出 絕 對 係 愛 馬 之 人 。

同 場 對 手 最 惡 係 「 綠 色 威 」 , 連 拼 六 仗 後 唞 一 唞 先 出 , 部 署 上 十 分 明 智 。 「 駿 馬 名 駒 」 上 仗 一 出 即 勝 , 實 力 仲 未 見 底 , 亦 唔 好 睇 小 。 「 好 心 思 」 演 出 準 , QT 一 定 要 兼 顧 。

夢 仙 目标 今 仗
第 十 場 二 班 1200 米 , 「 夢 仙 」 去 年 二 月 陣 上 遇 意 外 , 途 中 人 仰 馬 翻 , 鞍 上 人 何 澤 堯 墮 馬 受 傷 , 休 養 了 很 久 才 復 出 , 「 夢 仙 」 在 該 次 意 外 中 亦 告 受 傷 , 聽 練 馬 師 講 牠 因 此 骨 裂 , 曾 接 受 手 術 , 缺 陣 時 間 比 何 澤 堯 更 長 , 直 至 本 月 初 才 復 出 。

這 匹 傷 患 馬 曾 久 休 接 近 一 年 , 評 分 沒 減 過 仍 在 高 位 , 二 班 賽 又 強 手 林 立 , 所 以 上 仗 復 出 當 然 難 以 睇 好 , 亦 明 知 是 熱 身 性 質 , 但 閘 前 仍 有 人 大 注 落 飛 , 該 場 直 路 賽 排 二 檔 已 難 跑 , 出 閘 還 要 有 意 外 勒 避 , 不 大 敗 其 實 已 本 事 , 料 不 到 該 駒 在 吳 嘉 晉 以 很 柔 和 、 沒 壓 逼 的 騎 法 下 , 臨 尾 可 漫 不 經 意 地 追 回 大 量 失 地 。

此 役 可 看 出 「 夢 仙 」 的 康 復 情 況 遠 比 預 期 佳 , 戰 鬥 力 亦 沒 有 受 久 休 而 有 太 大 影 響 , 而 且 牠 在 二 班 負 輕 磅 , 似 乎 有 相 當 競 爭 力 。 此 駒 連 同 外 地 只 出 賽 八 次 , 表 面 上 六 歲 已 屆 中 年 , 但 跑 得 這 麼 少 , 以 里 程 來 說 仍 算 相 當 質 新 ; 拼 後 健 康 續 見 穩 定 受 操 , 馬 身 收 得 更 靚 , 試 跑 步 頭 遠 比 上 仗 賽 前 硬 淨 有 勁 。 一 般 來 說 這 類 曾 久 休 之 馬 , 熱 身 一 仗 後 表 現 會 有 長 足 進 步 。 改 跑 田 草 1200 米 是 唯 一 勝 途 , 該 場 強 如 「 紅 旗 勇 將 」 亦 鬥 輸 給 牠 , 預 期 今 仗 會 是 半 冷 , 韋 達 肯 騎 不 可 錯 過 。

「 花 月 佳 期 」 上 仗 出 閘 敏 捷 即 交 出 水 準 跑 第 二 , 質 素 未 必 遜 於 「 夢 仙 」 , 復 課 試 草 地 走 勢 有 勁 , 狀 態 有 九 成 半 而 仍 未 到 大 勇 , 爭 勝 機 會 不 弱 , 然 而 畢 竟 過 去 漏 閘 次 數 太 多 , 有 點 疑 慮 下 還 是 作 配 較 合 。

  评论这张
 
阅读(63)| 评论(0)
推荐

历史上的今天

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017