注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

奇葩赛马资讯站

.

 
 
 

日志

 
 

2月24日赛事:點指兵兵:加州萬里再奪金 盃勁勢輕磅見真章 幸運才子攞定保護權  

2013-02-21 15:41:36|  分类: 2月24日(星期日) |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

唔 遠 征 杜 拜 加 州 萬 里 再 奪 金 盃
    三 冠 大 賽 次 關 花 旗 銀 行 香 港 金 盃 草 地 2000 米 賽 周 日 上 演 , 只 得 四 個 馬 房 派 馬 出 賽 , 單 是 東 及 摩 廐 已 佔 九 駒 , 其 中 東 廐 「 加 州 萬 里 」 乃 前 屆 盟 主 。 此 駒 唔 報 下 月 的 杜 拜 世 界 盃 日 , 一 心 留 港 跑 大 賽 。 告 東 尼 表 示 , 有 信 心 此 駒 可 再 奪 金 盃 。


2月24日赛事:點指兵兵:加州萬里再奪金 盃勁勢輕磅見真章  幸運才子攞定保護權 - 奇葩 - 奇葩赛马资讯站
2月24日赛事:點指兵兵:加州萬里再奪金 盃勁勢輕磅見真章  幸運才子攞定保護權 - 奇葩 - 奇葩赛马资讯站
東 廐 「 加 州 萬 里 」 上 仗 在 三 冠 首 關 董 事 盃 跑 嫌 短 的 1600 米 仍 得 第 三 , 今 場 返 強 項 2000 米 , 同 程 賽 績 是 全 場 之 冠 , 加 上 平 磅 角 逐 賺 分 跑 佔 盡 優 勢 。 此 駒 前 仗 勝 出 國 際 一 級 賽 香 港 盃 後 , 告 東 尼 曾 表 示 , 今 季 此 駒 會 留 港 出 戰 各 項 大 賽 , 下 月 的 杜 拜 世 界 盃 日 賽 事 此 駒 沒 有 報 名 出 戰 。 他 接 受 馬 會 訪 問 時 說 : 「 一 切 都 按 計 劃 進 行 , 『 加 州 萬 里 』 先 進 軍 金 盃 , 四 月 出 爭 女 皇 盃 , 然 後 五 月 出 戰 遮 打 盃 。 此 駒 上 仗 出 爭 1600 米 時 表 現 理 想 , 演 出 令 人 滿 意 。 經 過 該 仗 後 , 狀 態 比 前 更 佳 。 近 期 在 晨 課 的 表 現 出 色 , 包 括 上 周 試 泥 閘 。 今 仗 回 師 首 本 途 程 2000 米 金 盃 , 是 目 標 所 在 。 」

「 加 州 萬 里 」 首 度 在 沙 田 馬 場 角 逐 2000 米 , 就 是 兩 年 前 出 戰 香 港 金 盃 , 結 果 擊 敗 一 眾 強 敵 。 上 屆 不 敵 「 雄 心 威 龍 」 及 「 軍 事 攻 略 」 , 上 仗 在 董 事 盃 已 跑 贏 後 駒 , 今 戰 再 碰 頭 , 憑 勇 態 及 路 程 首 本 有 力 再 捧 走 金 盃 。

滿 綵 冇 2000 米 長 力

除 「 加 州 萬 里 」 外 , 今 仗 告 東 尼 還 會 派 出 「 滿 綵 」 及 「 按 得 美 麗 」 上 陣 。 「 滿 綵 」 於 上 屆 得 殿 軍 , 上 仗 角 逐 1800 米 香 港 三 級 賽 百 年 紀 念 銀 瓶 輕 鬆 取 勝 。 告 東 尼 說 : 「 『 滿 綵 』 於 陣 上 只 要 有 遮 擋 便 會 發 揮 出 應 有 水 準 , 1600 至 1800 米 最 合 發 揮 , 2000 米 則 略 為 長 了 一 點 。 至 於 『 按 得 美 麗 』 , 我 與 馬 主 商 量 過 後 , 決 定 博 一 博 出 爭 金 盃 , 因 為 牠 在 法 國 出 賽 四 次 , 當 中 三 仗 都 是 角 逐 2000 米 , 而 在 當 地 初 次 上 陣 即 在 1900 米 掄 元 , 來 港 前 又 在 一 項 2000 米 二 級 賽 跑 近 。 香 港 現 時 並 無 1900 米 賽 事 , 因 此 安 排 牠 在 2000 米 一 試 。 」


● 「 加 州 萬 里 」 曾 四 勝 田 草 2000 米 且 全 屬 分 級 賽 , 是 同 程 贏 馬 次 數 最 多 之 現 役 馬 。 今 次 同 場 只 有 「 陽 明 飛 飛 」 及 「 魔 法 幻 影 」 各 贏 同 程 一 次 , 其 餘 初 跑 及 未 贏 過 。

● 上 季 香 港 金 盃 由 最 高 分 之 「 雄 心 威 龍 」 掄 元 , 今 屆 「 加 州 萬 里 」 評 分 最 高 , 跑 平 磅 賽 贏 級 數 。 


 與 共 創 未 來 同 母   同 個 夢 想 一 出 贏

2月24日赛事:點指兵兵:加州萬里再奪金 盃勁勢輕磅見真章  幸運才子攞定保護權 - 奇葩 - 奇葩赛马资讯站

 
第 五 場

三 班 1000 米 , 全 組 只 有 「 幸 運 全 勝 」 剛 仗 跑 入 三 甲 , 整 體 水 準 不 算 高 , 不 如 打 初 出 馬 「 同 個 夢 想 」 主 意 。 此 駒 的 同 母 哥 哥 「 共 創 未 來 」 也 是 隸 屬 馬 主 蘇 氏 家 族 名 下 , 在 港 一 出 即 於 三 班 直 路 賽 跑 入 冷 位 , 其 後 更 躋 身 頂 班 短 途 好 手 行 列 , 馬 主 固 然 希 望 「 同 個 夢 想 」 可 以 接 棒 。

「 同 個 夢 想 」 在 英 國 只 跑 過 一 仗 , 於 1200 米 直 路 賽 爆 出 大 冷 , 表 現 令 人 驚 喜 。 此 駒 在 港 開 操 時 間 不 算 耐 , 但 兩 次 試 閘 走 勢 俱 不 俗 , 大 摩 揀 直 路 賽 報 名 上 陣 , 明 顯 取 易 不 取 難 , 小 心 一 如 「 旗 幟 鮮 明 」 初 出 即 勝 。

第 七 場

香 港 金 盃 固 然 由 一 批 貴 貨 好 馬 競 逐 , 惟 之 前 第 六 場 的 四 班 1600 米 , 亦 有 兩 匹 貴 價 PPG , 分 別 是 周 歲 價 30 萬 紐 元 的 「 品 學 兼 優 」 及 50 萬 紐 元 的 「 包 裝 大 哥 」 。 「 品 學 兼 優 」 有 別 於 其 他 澳 紐 馬 , 其 下 線 源 自 北 半 球 , 外 祖 父 是 長 途 翹 楚 「 天 文 學 家 」 , 性 能 會 慢 熱 及 擅 中 長 途 , 故 初 出 在 1200 米 力 追 不 及 , 不 感 意 外 。 上 仗 增 程 跑 1400 米 , 雖 名 次 可 維 持 一 席 第 三 , 惟 該 役 早 段 龜 速 , 「 品 學 兼 優 」 沿 途 尾 隨 之 餘 , 直 路 上 更 數 度 被 困 , 遲 遲 始 能 望 空 , 但 最 後 幾 步 撲 上 甚 勁 , 顯 示 出 必 可 勝 任 今 戰 1600 米 , 加 上 抽 好 檔 不 用 留 得 太 後 , 勝 望 壓 一 。

至 於 「 包 裝 大 哥 」 已 跑 過 三 仗 , 逐 步 由 1200 扳 上 1400 米 , 名 次 同 時 亦 不 斷 提 升 , 配 合 血 統 , 充 分 顯 示 其 中 距 離 特 性 。 「 包 裝 大 哥 」 的 同 父 同 母 哥 哥 「 輝 光 燈 」 (glowlamp) 曾 於 澳 洲 多 項 中 長 途 級 際 賽 跑 入 位 置 ; 而 另 一 匹 血 統 配 合 極 接 近 的 「 蓬 萊 仙 子 」 也 是 擅 長 1400 至 1600 米 之 中 距 離 馬 。 所 以 「 包 裝 大 哥 」 今 回 再 加 程 200 米 , 必 可 顯 現 此 程 的 威 力 。



 卓 爾 名 駒 直 好 過 彎

馬 房 動 態 屬 每 個 賽 日 必 須 緊 貼 關 注 的 事 , 報 名 表 公 布 後 , 基 本 已 知 各 馬 房 出 馬 陣 容 , 賽 前 也 可 由 此 評 估 , 該 馬 房 「 似 唔 似 樣 」 , 有 無 惡 馬 做 纜 躉 , 延 伸 看 同 日 有 無 馬 配 合 出 擊 。

周 一 看 報 名 表 , 告 東 尼 、 大 摩 及 蔡 約 翰 都 有 惡 馬 出 動 。 告 東 尼 有 「 加 州 萬 里 」 出 場 , 出 王 牌 是 「 卓 爾 名 駒 」 與 「 寶 正 勁 」 , 分 別 報 爭 三 及 四 班 1000 米 直 路 賽 , 「 牛 精 好 友 」 跑 上 次 入 Q 路 程 三 班 1200 米 , 另 在 三 班 1400 米 , 有 「 喜 蓮 芳 芬 」 和 「 綠 色 威 」 一 對 馬 跑 。

應 無 人 反 對 「 加 州 萬 里 」 屬 最 高 牌 面 的 頭 馬 希 望 , 告 東 尼 按 照 一 貫 處 理 手 法 , 賽 前 安 排 試 大 閘 , 昨 朝 跳 埋 最 後 試 跑 , 告 東 尼 走 到 欄 邊 攝 影 棚 睇 馬 , 與 「 加 州 萬 里 」 被 編 在 同 批 馬 中 , 「 卓 爾 名 駒 」 、 「 牛 精 好 友 」 的 操 練 表 現 , 也 相 當 吸 引 !

「 卓 爾 名 駒 」 一 直 以 來 都 存 在 略 重 口 、 出 腳 稍 亂 缺 點 , 看 昨 朝 試 跑 , 鞍 上 助 手 收 短 韁 繩 控 速 , 出 彎 後 於 直 路 初 , 有 些 微 不 規 矩 , 最 後 二 百 喜 見 牠 自 我 調 整 節 奏 , 小 改 變 令 流 暢 度 大 增 , 但 仍 覺 得 有 改 善 空 間 , 若 今 次 再 跑 轉 彎 路 程 , 仍 會 睇 淡 , 轉 爭 直 路 賽 , 則 認 為 會 對 來 港 前 跑 慣 左 轉 的 「 卓 爾 名 駒 」 會 較 適 合 , 更 預 期 會 交 出 較 佳 表 現 。

不 過 , 全 朝 睇 過 數 以 百 計 的 馬 , 揀 一 匹 最 鍾 意 , 肯 定 答 你 : 「 牛 精 好 友 」 。 估 唔 到 , 短 期 內 進 幅 如 此 快 、 如 此 大 , 從 未 見 過 牠 走 過 這 樣 有 氣 勢 !

 

 

勁 勢 輕 磅 見 真 章
第 十 場

 二 班 1400 米 , 馬 膽 取 「 勁 勢 」 , 今 季 在 1200 米 兩 捷 後 , 近 兩 仗 向 1400 米 進 軍 , 只 能 近 而 未 勝 , 我 對 其 表 現 倒 沒 有 太 大 失 望 , 畢 竟 之 前 加 分 太 急 , 需 要 時 間 消 化 一 下 , 而 且 由 1200 跳 上 1400 , 就 是 差 一 點 點 火 喉 , 並 非 路 程 嫌 長 , 而 是 時 機 未 成 熟 , 但 跑 完 這 兩 次 1400 米 累 積 了 經 驗 , 再 加 復 課 試 一 次 大 閘 省 一 省 , 一 切 準 備 得 更 好 , 如 今 再 戰 1400 米 爭 勝 把 握 當 然 大 得 多 。 大 家 不 要 以 為 「 勁 勢 」 已 四 歲 半 , 便 覺 得 牠 已 很 成 熟 , 甚 至 可 能 實 力 大 致 見 盡 , 其 實 此 駒 兩 歲 沒 跑 過 , 上 季 三 歲 亦 僅 一 戰 , 所 以 如 今 縱 使 已 四 歲 半 , 但 本 身 只 得 九 分 成 熟 左 右 , 蔡 約 翰 對 牠 甚 愛 惜 , 一 步 一 步 來 , 戰 鬥 力 尚 未 推 到 高 峯 , 所 以 上 仗 負 重 磅 排 外 檔 , 韋 達 便 刻 意 不 壓 迫 牠 , 早 段 由 得 牠 在 尾 列 , 就 是 不 想 在 重 磅 下 全 程 用 力 太 辛 苦 , 但 如 此 下 一 來 , 卻 盡 失 先 機 , 結 果 姍 姍 來 遲 , 輕 描 淡 寫 跑 近 便 算 , 否 則 以 質 素 計 , 此 馬 焉 有 不 入 三 甲 之 理 ? 今 次 相 隔 約 一 個 月 再 來 , 跑 開 之 馬 本 毋 須 試 閘 , 但 還 是 試 課 泥 閘 才 再 戰 , 備 戰 盡 顯 誠 意 , 由 上 次 130 磅 變 為 今 次 115 磅 , 重 擔 一 下 子 消 失 , 必 會 採 取 較 進 取 的 跑 法 , 力 足 補 中 。

「 海 鑽 石 」 名 氣 猶 勝 「 勁 勢 」 , 幾 乎 篤 定 成 大 熱 , 復 課 一 切 對 辦 , 狀 態 在 頂 點 , 但 上 次 郭 立 基 出 盡 九 牛 二 虎 之 力 亦 贏 不 到 , 短 期 內 不 易 有 重 大 進 步 , 過 去 最 叻 只 贏 過 「 綠 色 威 」 , 擔 心 質 素 未 必 如 想 像 般 高 , 故 退 居 副 選 。 「 夢 仙 」 健 康 狀 態 續 好 中 , 六 歲 馬 日 益 收 斂 , 現 時 跑 1400 米 未 必 嫌 長 , 可 予 重 視 。


幸運才子攞定保護權

練 馬 師 部 署 馬 匹 出 擊 , 除 了 出 王 牌 確 保 出 賽 權 外 , 一 早 攞 定 保 護 權 亦 是 搏 殺 手 法 。 第 八 場 三 班 1200 米 苗 禮 德 隻 「 幸 運 才 子 」 , 上 仗 初 出 走 光 後 , 上 周 經 典 盃 日 曾 報 名 同 程 列 後 備 , 攞 定 保 護 權 等 跑 今 仗 , 質 高 馬 贏 得 。

「 幸 運 才 子 」 抵 港 已 五 歲 , 但 外 地 用 得 不 多 , 只 跑 過 六 場 , 上 仗 在 港 初 出 跑 直 路 賽 , 成 年 冇 跑 過 嘅 馬 , 表 現 一 啲 都 唔 差 , 早 段 大 墮 後 , 末 段 左 穿 右 插 追 回 甚 多 失 地 , 最 後 負 於 頭 馬 「 碧 科 」 個 零 馬 位 跑 第 七 , 末 段 時 間 22 秒 49 , 比 後 駒 仲 要 快 , 同 場 跑 第 十 的 「 風 花 雪 月 」 再 出 已 贏 馬 , 反 映 「 幸 運 才 子 」 實 力 一 啲 都 唔 簡 單 , 亦 睇 到 此 駒 跑 長 啲 仲 好 。 今 日 三 班 賽 有 三 項 路 程 , 「 幸 運 才 子 」 唔 揀 直 路 賽 刻 意 增 程 跑 1200 米 更 合 腳 法 , 上 仗 冷 到 99 倍 , 苗 禮 德 嘅 馬 稍 為 有 甚 麼 風 吹 草 動 , 啲 飛 數 必 然 排 山 倒 海 , 擺 明 此 駒 上 仗 初 出 當 一 課 大 閘 熱 身 , 目 標 一 早 鎖 定 1200 米 。 「 幸 運 才 子 」 復 課 操 練 好 積 極 , 除 大 年 初 一 跑 道 封 閉 外 , 朝 朝 都 有 操 , 尤 其 上 周 霍 勵 賢 跳 番 一 課 好 淡 定 , 比 上 仗 大 有 進 步 , 霍 勵 賢 騎 後 上 馬 夠 硬 淨 。 呢 場 馬 熱 門 不 離 「 旗 幟 鮮 明 」 及 「 牛 精 好 友 」 , 不 過 兩 隻 三 歲 馬 都 要 讓 五 歲 「 幸 運 才 子 」 磅 , 後 駒 質 素 唔 輸 蝕 , 有 分 頭 抵 博 。

韋 達 尾 場 唔 會 揀 錯

2月24日赛事:點指兵兵:加州萬里再奪金 盃勁勢輕磅見真章  幸運才子攞定保護權 - 奇葩 - 奇葩赛马资讯站

 

明 午 尾 兩 場 均 跑 1400 米 , 韋 達 均 有 舉 足 輕 重 的 份 量 , 何 解 ? 第 九 場 韋 達 為 騎 「 隨 心 隨 意 」 而 做 115 磅 , 但 尾 場 「 勁 勢 」 只 117 磅 韋 達 卻 不 造 磅 , 寧 選 擇 騎 「 夢 仙 」 !

第 九 場 「 隨 心 隨 意 」 在 港 兩 戰 一 W 一 Q 皆 韋 達 操 刀 , 尤 其 上 場 三 歲 馬 負 頂 磅 初 跑 同 程 , 全 程 三 叠 望 空 , 所 有 不 利 因 素 集 一 身 下 仍 跑 第 二 , 保 守 估 計 能 力 最 少 值 三 班 頂 , 難 怪 韋 達 辛 苦 捱 餓 亦 要 騎 , 蓋 如 今 場 不 造 磅 騎 , 錯 過 的 是 往 後 主 策 權 及 幾 場 頭 馬 ; 皆 因 「 隨 心 隨 意 」 現 時 只 62 分 , 季 內 最 少 仍 有 兩 W , 所 以 韋 達 辛 苦 造 磅 絕 對 不 難 明 白 !

再 看 尾 場 韋 達 不 騎 「 勁 勢 」 揀 「 夢 仙 」 , 不 覺 得 韋 達 會 揀 錯 馬 , 原 因 是 「 夢 仙 」 上 場 跑 1200 米 因 形 勢 關 係 , 早 段 被 迫 居 中 後 位 置 , 並 非 本 身 最 佳 的 跑 法 。 如 此 劣 勢 下 「 夢 仙 」 竟 能 從 後 趕 上 只 負 一 身 位 予 「 太 陽 好 好 」 , 而 韋 達 末 段 姿 態 更 罕 見 滋 油 淡 定 , 看 完 就 明 白 韋 達 為 何 不 騎 「 勁 勢 」 。

事 實 「 夢 仙 」 上 場 1200 米 早 段 明 顯 轉 慢 , 末 段 勁 勢 卻 增 強 , 所 以 安 排 增 程 跑 1400 米 絕 對 啱 數 !
  评论这张
 
阅读(56)| 评论(0)
推荐

历史上的今天

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017