注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

奇葩赛马资讯站

.

 
 
 

日志

 
 

3月17日赛事:點指兵兵:牛 精 仔 反 覆 試 準  

2013-03-14 21:08:35|  分类: 3月17日(星期日) |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |


第 一 場
五 班 1400 米 , 「 定 做 」 上 季 兩 勝 四 班 賽 , 其 中 一 次 蹄 下 敗 將 更 包 括 「 真 誠 真 意 」 , 目 前 在 五 班 必 甚 超 卓 , 北 半 球 馬 今 年 元 旦 日 才 轉 六 歲 , 當 然 不 算 老 , 退 化 機 會 不 大 ; 季 初 屢 敗 原 因 很 簡 單 , 中 年 馬 潛 質 有 限 , 與 其 勉 強 在 四 班 向 上 衝 , 倒 不 如 部 署 減 分 落 五 班 , 越 減 得 多 , 回 勇 後 爭 勝 把 握 就 越 大 。 最 近 兩 仗 落 到 五 班 亦 未 勝 , 不 必 奇 怪 ; 馬 匹 不 是 機 器 , 不 是 一 按 掣 便 可 勝 , 之 前 沉 了 一 段 日 子 , 就 算 減 夠 分 落 班 有 利 , 亦 要 時 間 操 起 , 其 實 近 仗 收 身 、 毛 色 已 日 益 有 進 展 , 陣 上 亦 近 了 很 多 , 剛 戰 跑 第 三 更 是 快 將 到 位 的 徵 兆 , 復 課 步 頭 更 硬 朗 , 今 仗 真 正 可 反 彈 了 。 

迎 風 飄 揚 性 能 似 天 久 
第 二 場
 初 出 馬 「 迎 風 飄 揚 」 去 年 12 月 拍 賣 會 以 320 萬 出 售 , 乃 來 自 澳 洲 嘅 Dubawi 一 族 , 呢 系 馬 有 「 天 久 」 跑 短 途 贏 一 級 賽 , 亦 有 「 事 事 為 王 」 爭 打 吡 2000 , 途 程 適 應 廣 泛 ; 母 系 Drop Dead Gorgeous 係 著 名 種 馬 Scenic 個 女 , 競 賽 時 喺 澳 洲 贏 過 三 仗 1280 至 1450 , 母 系 家 族 大 多 係 早 熟 中 短 途 材 。 結 合 兩 線 血 統 , 「 迎 風 飄 揚 」 性 能 應 類 似 「 天 久 」 , 係 早 熟 中 短 途 馬 , 埋 門 試 閘 前 後 兼 備 , 進 度 唔 錯 , 加 上 對 手 唔 算 好 強 , 有 力 一 出 即 勝 。 
 

霍 勵 賢 繼 續 做 王 者 
第 五 場 
有 幾 隻 當 起 目 標 馬 列 陣 , 再 加 上 只 得 11 隻 馬 跑 都 擺 喺 三 T 次 關 , 即 係 話 編 場 嗰 個 都 覺 得 形 勢 唔 簡 單 。 與 其 驚 班 新 星 馬 有 ? 味 , 倒 不 如 博 吓 隻 未 跑 過 冇 路 捉 嘅 「 加 州 金 獎 」 , 呢 隻 馬 喺 歐 洲 贏 完 場 表 列 賽 就 一 直 跑 級 際 賽 , 可 見 自 視 甚 高 。 不 過 兩 歲 可 以 一 戰 G3 即 贏 , 又 喺 G2 兩 度 跑 第 三 , 證 明 上 手 練 馬 師 亦 冇 睇 錯 。 呢 次 做 足 晒 備 戰 工 夫 , 三 度 試 閘 都 睇 得 出 係 天 生 速 度 型 , 咁 操 法 相 信 係 有 一 出 即 搏 嘅 意 思 。 況 且 同 主 退 咗 役 嘅 「 丹 山 王 」 、 「 加 州 鳶 」 同 「 紅 番 仔 」 幾 隻 中 短 途 馬 第 一 次 出 都 非 冠 即 亞 , 「 加 州 金 獎 」 揀 打 吡 日 初 出 , 擺 明 係 想 一 出 即 贏 馬 威 威 。 


配 腳 就 先 揀 上 場 初 跑 一 班 賽 都 入 Q , 呢 場 降 跑 二 班 賽 明 顯 有 着 數 嘅 「 威 威 具 星 」 。 另 外 , 「 香 港 神 駒 」 贏 完 都 仲 有 分 利 ; 「 羅 馬 兵 」 前 仗 後 上 走 光 , 上 場 即 刻 收 埋 , 韋 達 肯 再 騎 , 點 都 要 拖 番 。  


 牛 精 仔 反 覆 試 準 
第 六 場
四 班 1400 米 , 「 牛 精 仔 」 近 兩 仗 試 前 試 後 都 跑 得 好 , 雖 然 賽 事 水 準 談 不 上 很 高 , 但 此 匹 三 歲 馬 烙 號 是 P8 , 今 季 很 早 便 抵 港 , 經 過 連 仗 熱 身 , 如 今 已 相 當 成 熟 , 尤 其 埋 門 這 幾 課 進 度 更 是 十 分 好 , 細 馬 勤 操 下 不 覺 瘦 , 皮 光 肉 滑 , 試 跑 落 腳 既 爽 又 勁 , 就 算 未 必 是 超 班 馬 , 這 一 刻 正 值 當 起 負 磅 不 重 , 要 在 四 班 贏 一 場 絕 非 困 難 。 

第 八 場
 打 吡 大 賽 , 「 總 統 之 光 」 上 仗 經 典 盃 雖 屈 居 「 魅 力 知 己 」 之 後 跑 第 二 , 但 重 溫 競 賽 過 程 , 起 步 遇 意 外 失 位 , 搞 到 大 半 程 喺 尾 列 馬 群 競 跑 之 外 , 最 慘 全 程 步 速 偏 慢 , 入 直 路 後 前 面 去 路 又 連 番 受 阻 , 咁 惡 劣 形 勢 下 , 居 然 仍 可 以 追 過 有 全 面 取 勝 機 會 嘅 「 醉 必 勝 」 入 Q , 論 表 現 絕 非 符 碌 之 作 。 今 日 雖 然 初 跑 2000 , 但 母 系 家 族 成 員 唔 少 有 2000 米 長 力 , 尤 其 佢 外 婆 Covered N'Grey 更 係 九 十 年 代 新 西 蘭 鐵 馬 , 所 以 毋 須 擔 心 2000 米 會 應 付 唔 到 。 今 日 排 四 檔 起 步 , 續 配 跑 大 賽 屢 有 佳 作 嘅 蔡 明 紹 , 爭 勝 條 件 齊 備 , 博 W 值 考 慮 。 
 

第 十 場
 三 班 1400 米 , 兩 匹 升 班 馬 「 貝 利 奇 」 及 「 誠 信 寶 駒 」 控 制 大 局 , 中 長 線 哪 一 匹 成 就 較 高 現 階 段 不 易 估 計 , 但 比 較 下 「 貝 利 奇 」 已 贏 至 1400 米 , 路 程 有 根 據 , 剛 戰 負 頂 磅 下 , 一 條 直 路 從 包 尾 位 置 連 追 十 多 駒 取 勝 , 那 股 後 勁 固 然 不 是 四 班 馬 可 擁 有 , 甚 至 在 三 班 亦 罕 見 , 三 歲 馬 真 的 前 途 無 可 限 量 , 由 133 減 至 122 磅 如 釋 重 負 , 有 條 件 採 取 較 進 取 的 跑 法 。 拼 後 操 了 一 個 月 才 再 出 , 部 署 穩 陣 , 既 有 足 夠 時 間 讓 年 輕 馬 成 長 , 亦 已 全 面 回 復 體 力 , 埋 門 彈 閘 所 見 步 勁 澎 湃 , 內 檔 好 跑 值 得 睇 好 。 

操 練 解 說 : 百 戰 百 勝 馬 身 收 靚 
第 九 場 「 百 戰 百 勝 」 上 仗 乃 發 燒 後 病 癒 復 出 , 臨 場 神 色 平 平 , 線 條 不 夠 靚 , 仍 在 嫌 短 的 谷 草 1000 排 12 檔 後 上 如 箭 , 足 見 潛 力 不 凡 。 拼 後 翌 日 已 復 課 , 自 此 力 磨 不 懈 , 日 前 試 谷 閘 步 頭 爽 了 很 多 , 馬 身 亦 收 靚 不 少 , 值 得 重 視 。 


  评论这张
 
阅读(19)| 评论(0)
推荐

历史上的今天

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017