注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

奇葩赛马资讯站

.

 
 
 

日志

 
 

3月27日赛事:點指兵兵:聖 驛 善 最 佳 冷 門  

2013-03-25 16:53:48|  分类: 3月27日(星期三) |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

鑽 飾 彩 虹 唞 夠 大 不 同
一 季 賽 馬 編 有 83 次 賽 事 , 不 經 不 覺 跑 完 剛 戰 之 後 , 就 即 是 已 經 跑 了 53 回 , 換 言 之 季 內 只 剩 下 30 個 賽 日 了 。 踏 進 季 尾 階 段 , 不 妨 留 意 一 些 久 未 上 陣 , 卻 自 行 休 歇 調 節 的 馬 匹 , 牠 們 缺 乏 近 期 戰 績 , 大 家 的 腦 海 都 對 之 印 象 淡 忘 , 但 另 一 方 面 因 為 休 息 過 , 體 能 氣 力 有 機 會 比 對 手 優 勝 , 可 憑 此 出 冷 。

頭 場 五 班 1200 米 , 文 家 良 馬 房 的 「 鑽 飾 彩 虹 」 就 是 久 疏 戰 陣 的 馬 匹 , 但 感 覺 上 不 看 紙 上 紀 錄 , 是 不 會 覺 得 牠 久 未 出 賽 的 , 因 為 馬 兒 仍 不 時 與 有 賽 程 的 廐 侶 拍 試 , 好 像 上 周 就 與 剛 出 賽 的 「 富 高 勝 」 一 同 快 操 。 再 細 查 紀 錄 , 馬 兒 上 次 出 賽 已 經 是 去 年 十 一 月 底 , 但 跑 完 之 後 卻 又 沒 有 缺 課 , 一 直 保 持 每 星 期 兩 次 快 跳 , 期 間 又 分 別 於 一 、 二 及 三 月 , 到 過 快 活 谷 試 大 閘 , 首 兩 回 試 閘 時 用 戴 開 的 面 箍 , 最 近 一 次 則 改 用 眼 罩 , 結 果 今 次 出 賽 就 除 面 箍 而 重 配 眼 罩 。

「 鑽 飾 彩 虹 」 反 覆 操 練 試 裝 備 , 再 結 合 往 績 , 馬 兒 以 跑 谷 草 1200 米 最 首 本 , 上 回 降 入 五 班 則 是 跑 1000 米 , 而 且 排 了 大 外 檔 , 再 輸 之 後 潛 心 磨 練 幾 個 月 , 矛 頭 應 是 指 向 今 仗 。 加 上 如 之 前 所 講 , 季 中 時 份 自 行 休 戰 的 馬 匹 , 體 力 上 較 為 佔 優 , 所 以 今 場 不 妨 留 意 這 匹 休 出 的 賽 駒 。

東 廐 「 綵 」 字 系 的 馬 匹 「 超 綵 」 、 「 滿 綵 」 季 內 都 有 好 成 績 交 出 , 但 剩 下 「 旺 綵 」 還 未 勝 , 此 駒 韁 口 確 不 易 操 控 , 但 今 次 降 班 兼 有 好 檔 , 應 該 較 易 發 揮 。

第 二 場  勁感四班高晒
高 伯 新 早 前 憑 「 事 事 為 王 」 奪 得 打 吡 大 賽 , 威 風 八 面 , 不 過 目 前 廐 內 仍 有 多 駒 未 贏 馬 交 代 , 肯 定 不 會 放 緩 攻 勢 。 明 晚 谷 戰 高 伯 新 五 匹 參 戰 馬 中 , 第 二 場 四 班 千 二 米 的 「 勁 感 」 在 港 兩 次 上 陣 表 現 俱 佳 , 今 戰 操 足 繼 續 配 郭 立 基 跑 同 程 , 可 期 再 進 一 步 , 贏 馬 補 中 。

「 勁 惑 」 乃 今 季 來 港 的 澳 洲 自 購 新 馬 , 即 使 部 份 同 父 馬 如 「 大 有 作 為 」 和 「 拼 勁 」 都 要 跑 過 多 場 , 吸 收 足 夠 經 驗 後 才 能 開 齋 , 但 「 勁 感 」 明 顯 適 應 環 境 較 快 , 在 港 初 出 跑 谷 草 一 千 米 已 有 表 現 , 早 段 雖 墮 居 於 後 , 惟 直 路 可 連 追 多 個 馬 位 跑 第 四 , 只 負 半 身 位 , 末 段 更 快 達 22 秒 57 , 走 勢 搶 眼 , 顯 示 本 身 質 素 甚 高 。

上 仗 「 勁 感 」 增 程 跑 谷 草 千 二 米 , 臨 場 被 捧 成 大 熱 , 該 駒 在 郭 立 基 胯 下 沿 用 初 出 的 留 前 鬥 後 戰 略 , 可 是 直 路 一 度 找 不 到 空 位 上 前 , 當 郭 立 基 將 座 騎 移 往 外 欄 時 , 又 跟 其 他 馬 匹 碰 撞 , 直 至 終 點 前 百 多 米 才 能 暢 順 發 力 , 可 惜 為 時 已 晚 , 跑 第 三 再 一 次 只 負 半 身 位 , 該 場 頭 馬 是 班 底 較 高 的 「 叻 先 生 」 , 可 謂 敗 不 足 辱 。

「 勁 感 」 復 課 成 熟 狀 態 有 進 無 退 , 繼 續 排 四 檔 好 跑 , 預 計 「 元 豐 泰 」 等 駒 會 扯 快 步 速 , 有 利 追 趕 , 論 馬 四 班 必 留 不 住 , 取 勝 機 會 甚 高 。

第 三 場  感恩血系擅窄場

 四 班 1650 米 , 只 有 一 對 初 跑 谷 草 馬 , 分 別 是 「 感 恩 」 及 「 非 洲 之 光 」 , 值 得 拿 出 來 研 究 一 下 。

相 對 來 說 , 摩 廐 「 感 恩 」 的 谷 草 性 能 較 值 得 信 賴 。 這 匹 澳 洲 馬 雖 然 初 跑 谷 草 , 但 父 系 Stratum 其 中 一 匹 來 港 子 嗣 「 龍 船 快 」 乃 此 場 地 能 手 , 更 重 要 是 「 感 恩 」 的 外 祖 父 「 八 邊 形 」 (Octagonal) 乃 「 沙 彪 」 (Zabeel) 之 後 , 此 血 系 子 嗣 不 乏 如 「 金 津 寶 」 等 出 色 谷 草 馬 , 所 以 合 跑 上 山 落 坡 短 直 路 的 可 能 性 絕 對 不 低 。

加 上 以 賽 績 來 看 , 「 感 恩 」 季 內 可 贏 「 隨 心 隨 意 」 , 亦 可 力 拼 「 品 學 兼 優 」 , 現 時 評 分 肯 定 仍 有 上 升 空 間 。 今 次 轉 場 對 手 大 幅 減 弱 , 肯 定 是 爭 勝 分 子 , 值 得 重 視 。

至 於 「 非 洲 之 光 」 上 季 尾 雖 連 贏 兩 場 四 班 賽 , 但 升 上 三 班 後 便 無 以 為 繼 , 事 實 回 看 贏 馬 時 之 蹄 下 敗 將 實 力 非 高 , 水 準 一 般 。 不 過 , 在 四 班 出 賽 始 終 有 一 定 能 力 , 前 仗 可 於 田 草 1800 米 入 位 , 足 證 現 評 分 已 有 力 一 戰 。

今 仗 幕 後 部 署 轉 場 上 陣 , 當 然 是 貪 對 手 較 弱 , 不 過 以 血 統 計 , 「 非 洲 之 光 」 父 系 God's Own 來 港 子 嗣 不 多 且 谷 草 成 績 欠 奉 , 場 地 性 能 靠 估 , 難 怪 潘 頓 亦 放 手 , 所 以 宜 觀 望 一 回 。
另 外 , 「 正 紅 旗 」 近 仗 表 現 已 有 進 步 , 上 場 田 草 1600 米 亦 有 接 近 演 出 , Holy Roman Emperor 一 族 谷 草 性 能 之 佳 不 用 多 說 , 回 戰 此 場 地 應 可 跑 高 多 少 , 12 檔 雖 然 難 跑 , 但 有 前 速 或 可 克 服 , 必 有 分 頭 值 得 一 吼 。

第 四 場  聖驛善最佳冷門

三 班 1200 米 , 「 好 利 佳 」 近 仗 雖 然 屢 近 未 勝 , 但 已 證 明 負 輕 磅 喺 三 班 都 夠 跑 , 排 檔 好 劣 亦 影 響 唔 大 。 明 晚 雖 排 12 檔 起 步 , 但 對 手 實 力 一 般 之 餘 , 內 側 快 馬 亦 少 , 配 吳 嘉 晉 負 超 輕 磅 , 起 步 無 耐 可 能 已 搶 到 埋 欄 , 所 以 唔 怕 搵 佢 做 膽 。 冷 門 可 敲 「 聖 驛 善 」 , 剛 戰 田 草 1400 米 對 住 「 夢 仙 」 、 「 勁 勢 」 快 跟 三 段 都 未 斷 到 脫 晒 節 , 表 現 稍 有 起 色 。 查 「 聖 驛 善 」 喺 新 西 蘭 嗰 陣 , 第 三 、 四 次 上 陣 時 對 住 「 海 洋 公 園 」 、 Burgundy 及 Antonio Lombardo 等 星 級 馬 都 有 一 戰 之 力 , 計 卡 士 喺 香 港 三 班 一 定 夠 跑 。 今 次 賽 前 試 好 谷 閘 至 上 陣 , 用 呂 卓 賢 減 10 磅 對 住 呢 組 三 班 中 下 游 對 手 , 計 條 件 有 出 冷 機 會 。

至 於 同 場 唯 一 初 出 馬 「 公 証 揚 聖 」 係 新 西 蘭 馬 , 父 系 Brilliance 乃 95 年 美 國 肯 塔 基 打 吡 冠 軍 Thunder Gulch 之 子 , 競 賽 時 喺 美 國 贏 過 一 仗 1600 米 草 地 處 女 馬 賽 ; 由 於 係 Thunder Gulch 子 嗣 , 退 役 後 被 運 往 新 西 蘭 配 種 至 今 , 子 嗣 「 暖 在 心 頭 」 、 「 華 麗 堡 」 喺 本 港 都 贏 低 班 中 距 離 賽 , 成 績 中 規 中 矩 。 母 線 方 面 , 除 咗 母 系 Clonpet 贏 2060 米 外 , 同 母 家 姐 His Pet 亦 贏 1500 米 , 其 他 母 系 成 員 亦 多 擅 跑 中 長 途 賽 , 當 中 有 個 別 更 贏 到 2000 米 或 以 上 , 但 族 譜 中 就 沒 有 喺 級 際 賽 贏 馬 或 上 名 。 計 血 統 , 「 公 証 揚 聖 」 係 中 距 離 馬 , 全 熟 後 1600 至 1800 米 較 合 發 揮 。

「 公 証 揚 聖 」 去 年 五 月 喺 新 西 蘭 一 戰 即 勝 , 該 仗 1200 雖 以 一 放 到 底 姿 態 輕 勝 , 但 亞 、 季 軍 Porotene Rio 及 Beautiful Beast 至 今 都 未 贏 馬 , 賽 事 水 準 成 疑 。 現 評 66 分 要 有 大 幅 進 步 至 有 望 喺 三 班 贏 馬 。

  评论这张
 
阅读(23)| 评论(0)
推荐

历史上的今天

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017