注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

奇葩赛马资讯站

.

 
 
 

日志

 
 

3月10日赛事:點指兵兵: 愛的呼喚進步W 喜寶駒跑質掃晒  

2013-03-07 20:38:29|  分类: 3月10日(星期日) |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

 萬 事 盛 負 輕 磅 得 手

第 一 場 初 出 馬 論 試 閘 表 現 「 喜 寶 駒 」 最 搶 鏡 , 佢 係 Magic Albert 一 族 , 同 父 馬 「 活 力 飛 駒 」 、 「 育 成 王 子 」 、 「 特 好 」 全 係 早 熟 中 短 途 馬 ; 母 系 Lady Starstruck 贏 過 三 仗 1100 、 1200 米 短 途 賽 外 , 其 他 母 系 家 族 成 員 亦 幾 乎 全 部 係 早 熟 短 途 馬 , 計 血 統 「 喜 寶 駒 」 幾 可 肯 定 係 早 熟 短 途 材 料 ; 此 駒 抵 港 前 由 柏 寶 舅 仔 、 前 騎 師 佩 恩 訓 練 , 喺 維 省 試 兩 次 閘 贏 晒 , 其 中 一 次 更 係 由 柏 寶 經 手 , 人 馬 未 抵 港 已 溝 通 好 晒 , 今 場 對 手 甚 弱 , 有 力 一 出 即 勝 。 

第 二 場 「 萬 事 盛 」 上 仗 五 班 同 程 1200 入 Q , 今 日 上 番 四 班 表 面 睇 稍 為 下 風 , 但 重 溫 上 仗 競 賽 過 程 , 負 130 磅 排 13 檔 , 出 閘 冇 耐 遇 偏 快 步 速 , 之 後 一 直 喺 外 叠 快 跟 狂 放 嘅 「 大 少 爺 」 , 形 勢 相 當 不 利 , 最 後 只 僅 僅 輸 畀 賺 晒 步 速 形 勢 嘅 後 上 馬 「 共 創 良 機 」 ; 如 斯 劣 勢 下 「 萬 事 盛 」 所 造 時 間 竟 快 過 同 日 四 班 同 程 季 、 殿 軍 馬 「 珍 珠 有 利 」 、 「 乖 乖 寶 貝 」 。 

今 日 「 萬 事 盛 」 上 四 班 與 「 珍 珠 有 利 」 、 「 乖 乖 寶 貝 」 對 壘 , 負 磅 一 減 18 磅 之 餘 , 排 檔 又 好 過 佢 哋 , 形 勢 相 當 有 利 , 未 交 代 馬 開 糊 黃 金 機 會 。 

第 四 場 「 辣 手 先 鋒 」 前 仗 贏 谷 草 五 班 1650 姿 態 輕 鬆 , 上 仗 加 磅 增 程 跑 谷 草 1800 , 全 程 三 叠 望 空 都 敗 不 脫 節 , 結 合 之 前 田 草 1600 力 拼 「 香 港 發 」 僅 敗 , 幾 可 肯 定 五 班 大 超 級 。 今 日 轉 跑 田 草 1800 表 面 冇 乜 根 據 , 但 「 名 畫 家 」 子 嗣 冇 理 由 唔 曉 跑 1800 , 二 來 排 中 檔 早 段 唔 難 守 到 有 遮 擋 嘅 馬 群 中 游 位 置 。 

環 顧 對 手 除 「 牛 精 威 旺 」 叫 做 近 期 四 班 入 過 Q 外 , 其 餘 大 致 係 已 定 型 五 班 馬 , 「 辣 手 先 鋒 」 除 非 全 程 外 叠 望 空 , 否 則 應 不 勝 有 位 。 

喜寶駒跑質掃晒

四 班 直 路 賽 不 時 見 到 插 班 新 馬 一 出 即 勝 , 今 季 便 有 「 佳 音 」 及 「 紅 衣 巨 龍 」 等 。 直 路 賽 唔 使 轉 彎 , 初 出 馬 最 易 適 應 , 尤 其 跑 到 季 中 , 有 實 力 嘅 舊 馬 都 已 贏 馬 升 班 , 留 低 都 係 實 力 有 限 , 所 以 稍 為 有 質 素 嘅 新 馬 已 經 夠 用 。 第 一 場 四 班 1000 米 , 賀 賢 有 隻 初 出 馬 「 喜 寶 駒 」 , 去 年 11 月 已 開 操 , 大 細 閘 都 由 柏 寶 包 辦 , 有 權 一 出 劏 晒 。

「 喜 寶 駒 」 同 種 嘅 「 育 成 王 子 」 及 「 活 力 飛 駒 」 等 都 係 在 港 初 出 已 有 表 現 , 「 喜 寶 駒 」 雖 然 從 未 上 過 陣 , 但 操 咗 四 個 月 腳 法 已 好 純 熟 , 試 大 細 閘 都 唔 會 扭 計 , 好 乖 好 得 人 鍾 意 。 以 往 賀 賢 一 出 即 勝 嘅 新 馬 , 賽 前 大 多 由 柏 寶 一 手 教 好 , 好 似 「 吉 利 大 師 」 及 「 齊 歡 唱 」 等 , 今 次 「 喜 寶 駒 」 情 況 一 樣 , 試 過 三 次 大 閘 , 而 且 柏 寶 停 賽 期 間 連 踱 步 亦 霸 住 , 好 少 見 佢 對 一 匹 馬 咁 有 心 機 操 。 三 課 大 閘 更 加 睇 到 柏 寶 點 樣 教 馬 , 第 一 次 已 考 閘 及 格 , 之 後 再 試 兩 次 , 一 次 出 閘 即 縮 後 找 遮 擋 , 教 馬 留 住 衝 ; 到 最 近 一 次 一 出 閘 就 自 動 搶 放 , 試 前 試 後 反 覆 仄 準 。 上 月 24 號 有 四 班 直 路 賽 寧 願 讓 路 畀 廐 侶 「 官 仔 骨 骨 」 贏 馬 , 當 日 柏 寶 正 值 停 賽 , 今 戰 用 王 牌 報 名 , 擺 明 配 合 柏 寶 復 出 , 跑 質 都 夠 贏 。

愛 的 呼 喚 進 步 W
第 十 場

三 班 1400 米 , 馬 膽 我 揀 「 愛 的 呼 喚 」 , 方 嘉 柏 處 理 此 駒 就 是 盡 量 操 好 才 出 , 確 保 每 次 上 陣 都 有 足 夠 體 力 、 狀 態 , 就 算 不 贏 、 不 上 名 亦 要 跑 近 , 避 免 令 大 明 星 馬 主 郭 富 城 在 擁 躉 面 前 尷 尬 。 所 以 上 季 一 直 操 而 不 跑 , 留 待 今 季 四 歲 首 次 上 陣 才 一 出 即 勝 。 不 過 要 明 白 牠 的 質 素 只 是 不 俗 , 精 心 部 署 下 贏 四 班 不 難 , 但 贏 完 一 下 子 加 十 分 上 三 班 , 就 不 是 這 麼 易 再 打 勝 仗 了 。

然 而 , 「 愛 的 呼 喚 」 這 幾 次 在 三 班 名 次 一 次 比 一 次 佳 , 看 得 出 正 在 進 步 中 , 尤 其 上 仗 最 後 幾 步 看 似 力 歇 , 但 最 終 仍 力 拼 到 底 , 保 住 季 軍 。 必 須 強 調 此 馬 雖 未 必 是 一 、 二 班 貨 色 , 不 過 現 時 四 歲 正 值 當 打 , 三 班 負 輕 磅 要 再 求 一 W 非 太 難 。 拼 後 先 做 一 輪 慢 工 夫 , 埋 門 試 一 課 大 閘 , 走 來 後 追 有 勢 , 成 熟 狀 態 比 前 又 進 一 步 。 牠 的 好 處 是 有 前 有 後 , 經 過 三 次 三 班 經 驗 後 , 今 仗 應 更 有 把 握 貫 注 到 底 爭 勝 。

對 手 方 面 , 「 錦 繡 河 山 」 、 「 旗 幟 鮮 明 」 都 是 名 氣 馬 , 論 態 均 無 挑 剔 之 處 , 但 輸 蝕 在 只 三 歲 , 跑 1400 怕 輸 蝕 火 喉 ; 反 而 「 驚 雷 」 已 五 歲 全 熟 , 雖 初 跑 此 程 , 但 晨 課 有 所 收 斂 , 質 素 不 遜 任 何 對 手 , 切 勿 低 估 。

新 力 鷹 返 沙 田 唔 同
今 屆 打 吡 名 單 已 公 布 , 明 日 第 八 場 三 班 1800 米 摩 廐 「 新 力 鷹 」 評 80 分 未 能 入 選 , 只 比 打 吡 正 選 最 低 分 馬 「 安 賞 」 少 兩 分 , 甚 為 可 惜 。 雖 然 即 使 「 新 力 鷹 」 今 戰 順 利 勝 出 , 也 不 能 趕 搭 尾 班 車 , 無 緣 跑 打 吡 , 但 至 少 反 映 此 馬 在 大 摩 眼 中 具 一 定 的 份 量 。 此 馬 前 仗 贏 沙 田 1800 米 沿 途 走 外 叠 難 度 甚 高 , 上 仗 轉 谷 草 敗 難 作 準 , 今 戰 回 師 贏 馬 路 程 , 值 得 睇 高 一 線 。 

大 摩 為 馬 主 黃 良 柏 引 入 「 新 力 鷹 」 , 目 標 放 在 打 吡 , 可 見 幕 後 對 此 馬 甚 為 睇 好 。 「 新 力 鷹 」 是 四 歲 北 半 球 自 購 馬 , 需 要 時 間 適 應 水 土 , 在 港 頭 兩 戰 無 功 , 熱 身 性 質 。 前 仗 在 田 草 1800 米 , 排 12 檔 起 步 , 沿 途 蝕 位 甚 多 , 馬 兒 仍 可 在 馬 偉 昌 胯 下 克 服 難 關 , 後 上 擊 敗 對 手 , 已 反 映 此 馬 的 鬥 心 和 質 素 俱 備 。 

大 摩 原 本 想 全 力 為 「 新 力 鷹 」 再 下 一 城 , 以 求 穩 奪 打 吡 入 場 券 , 可 惜 距 打 吡 選 拔 期 時 間 太 短 , 上 場 改 跑 谷 草 1800 米 , 馬 兒 似 乎 不 太 喜 歡 谷 草 場 地 , 全 程 走 勢 稚 嫩 , 未 能 交 出 預 期 走 勢 , 只 得 第 八 名 , 搶 分 失 敗 , 未 能 入 選 進 軍 打 吡 。 

今 次 大 摩 部 署 「 新 力 鷹 」 回 師 贏 馬 路 程 田 草 1800 米 , 路 程 有 根 據 , 馬 偉 昌 騎 熟 , 論 馬 三 班 屬 超 級 馬 , 此 馬 體 重 逾 千 五 磅 , 身 形 粗 壯 , 當 可 克 服 重 磅 的 阻 力 , 爭 取 在 港 第 二 W , 算 是 錯 失 打 吡 的 安 慰 獎 。 
  评论这张
 
阅读(24)| 评论(0)
推荐

历史上的今天

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017