注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

奇葩赛马资讯站

.

 
 
 

日志

 
 

4月17日赛事:點指兵兵:橫 掃 千 軍 三 大 優 勢  

2013-04-15 21:03:36|  分类: 4月17日(星期三) |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

馬 主 連 線

4月17日赛事:馬圈 818:一 箭 雙 盃 - 奇葩 - 奇葩赛马资讯站

第 二 場

 四 班 1200 米 , 「 馬 得 利 」 季 初 贏 短 途 , 近 仗 轉 跑 中 距 離 , 效 果 平 平 無 奇 , 尤 其 上 仗 田 草 1600 米 , 加 眼 罩 搶 出 來 放 頭 , 做 法 令 人 難 明 , 馬 兒 顯 得 十 分 急 躁 , 結 果 直 路 迅 速 力 弱 而 敗 ; 不 過 也 不 是 全 無 收 穫 , 上 仗 磨 一 磨 前 速 , 正 好 為 今 次 回 師 短 途 做 好 準 備 , 加 上 排 二 檔 之 助 , 有 望 跟 得 較 前 。 這 匹 北 半 球 馬 單 論 狀 態 其 實 一 直 在 勇 熟 進 步 中 , 馬 身 線 條 越 來 越 靚 , 在 四 班 略 有 優 勢 , 勿 因 近 仗 跑 中 距 離 擾 亂 視 線 而 低 估 。

第 三 場

三 班 1200 米 , 「 橫 掃 千 軍 」 以 往 三 次 贏 馬 都 是 四 班 賽 , 三 班 好 像 勉 強 了 一 點 , 不 過 最 近 這 段 日 子 此 駒 的 狀 態 實 在 好 得 無 話 可 說 , 馬 身 收 到 全 無 半 點 脂 肪 , 拍 跳 力 貫 四 肢 異 常 墜 手 , 卻 絕 非 急 躁 , 北 半 球 馬 可 能 現 在 六 歲 才 大 熟 大 勇 。 除 了 態 勇 外 , 另 有 109 磅 及 一 檔 共 三 大 優 勢 , 必 可 沿 欄 以 最 佳 步 速 下 爭 勝 , 不 妨 小 注 WP 。

 

第 五 場

「 勁 飛 翔 」 初 跑 谷 草 1650 , 父 系 Yamanin Vital 係 Sir Tristram 之 子 , 競 賽 時 喺 日 本 贏 過 五 仗 2000 、 2400 米 , Yamanin Vital 一 族 之 前 冇 喺 香 港 出 現 , 但 子 嗣 Cut The Cake 、 Cluden Creek 先 後 喺 新 西 蘭 贏 過 打 吡 大 賽 及 威 靈 頓 等 長 途 G1 。 「 勁 飛 翔 」 係 「 勁 飛 寶 」 同 母 弟 弟 , 其 他 母 系 家 族 成 員 有 唔 少 係 長 途 賽 手 , 包 括 九 十 年 代 G1 奧 克 蘭 盃 、 布 里 斯 本 盃 亞 軍 「 馬 心 」 ( Maxam ) , 所 以 「 勁 飛 翔 」 全 熟 後 應 係 長 途 馬 , 之 前 既 然 跑 1200 都 近 , 睇 嚟 本 身 有 啲 質 素 , 早 就 應 增 程 且 今 仗 對 手 唔 強 , 值 得 一 試 。

第 七 場

二 班 2200 米 , 「 安 賞 」 上 仗 於 打 吡 跑 第 二 , 而 「 真 慷 慨 」 則 剛 於 谷 草 1800 大 勝 , 兩 駒 均 進 步 神 速 , 但 亦 因 此 新 近 大 幅 加 分 , 不 能 說 全 無 影 響 。 所 以 馬 膽 我 揀 方 廐 「 喜 競 寶 寶 」 , 此 駒 同 樣 進 步 神 速 , 季 內 四 戰 三 冠 一 亞 , 亦 是 加 分 不 少 , 不 過 卻 是 分 階 段 循 序 漸 進 加 分 , 有 足 夠 時 間 消 化 , 不 同 前 述 兩 駒 , 上 次 拼 後 一 下 子 加 了 10 分 之 多 , 令 爭 勝 難 度 大 增 。 回 說 「 喜 競 寶 寶 」 , 今 季 小 方 似 乎 已 完 全 摸 透 牠 的 特 性 , 因 應 體 質 較 弱 , 刻 意 少 跑 , 養 足 體 力 及 新 鮮 感 始 上 陣 , 效 果 出 奇 地 好 ; 細 馬 體 態 保 持 得 理 想 , 飽 滿 不 瘦 , 精 神 爽 利 , 亦 因 出 賽 不 多 的 關 係 , 現 在 季 尾 階 段 亦 毋 須 擔 心 有 疲 態 。 此 駒 三 歲 時 已 在 英 國 大 馬 場 贏 2000 米 直 路 賽 , 今 次 增 程 跑 2200 米 有 八 九 成 機 會 可 應 付 , 論 質 不 遜 於 任 何 對 手 , 值 得 重 視 。 

第 八 場

「 星 光 騎 士 」 剛 戰 初 跑 同 程 一 哩 贏 馬 姿 態 易 如 拾 芥 , 按 理 今 晚 應 無 敵 手 , 但 谷 草 跑 馬 經 常 受 制 於 步 速 形 勢 , 「 星 光 騎 士 」 剛 戰 賺 快 步 速 後 上 取 勝 , 今 次 加 九 磅 轉 排 內 檔 , 如 果 步 速 偏 慢 , 唔 係 完 全 冇 塞 車 危 險 。 既 然 係 咁 , 留 多 一 手 準 備 , 如 果 真 係 步 速 偏 慢 , 擺 前 走 嘅 「 幸 運 金 龍 」 應 係 最 大 得 益 者 , 睇 番 之 前 幾 仗 , 試 過 快 步 速 走 外 叠 劣 勢 下 入 Q , 之 後 兩 仗 排 大 外 檔 , 都 係 放 到 最 後 幾 步 至 被 追 過 ; 尤 其 上 仗 泥 地 1800 擺 明 唔 係 佢 杯 茶 , 但 直 路 初 走 勢 仍 虎 虎 有 威 , 練 完 氣 今 次 跑 番 強 項 途 程 , 仲 要 排 四 檔 , 早 段 若 然 獨 自 操 控 步 速 , 隨 時 有 力 一 放 到 底 。

操 練 解 說 : 站 站 名 牌 自 信 增 強
第 四 場 「 站 站 名 牌 」 上 仗 一 檔 亦 贏 得 險 , 如 果 勝 後 短 期 內 再 出 , 實 在 不 足 以 睇 好 ; 但 今 次 小 休 逾 個 半 月 , 用 時 間 換 取 進 度 , 便 有 不 同 睇 法 ; 牠 已 徹 底 回 氣 外 , 試 草 地 大 力 扣 住 亦 洶 湧 而 上 , 時 間 慢 卻 有 勢 , 感 覺 比 前 更 有 自 信 心 。
  评论这张
 
阅读(16)| 评论(0)
推荐

历史上的今天

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017