注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

奇葩赛马资讯站

.

 
 
 

日志

 
 

4月24日赛事:點指兵兵:季尾四降五蟲變龍 聖火炬窄場實掂 時尚風華補中  

2013-04-22 15:49:12|  分类: 4月24日(星期三) |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

季 尾 四 降 五 蟲 變 龍

季 尾 階 段 , 由 四 班 降 落 五 班 跑 嘅 馬 , 之 前 就 算 從 無 表 現 , 但 只 要 稍 為 上 力 , 隨 時 可 以 予 取 予 携 , 近 期 最 佳 例 子 , 莫 過 於 剛 戰 打 開 勝 利 之 門 的 「 手 機 皇 」 , 初 落 五 班 跑 , 增 程 、 檔 劣 、 負 磅 重 等 不 利 條 件 樣 樣 齊 , 但 純 跑 質 素 已 足 夠 壓 倒 全 場 對 手 。 就 算 同 場 跑 第 二 嘅 「 站 站 名 牌 」 , 之 前 喺 四 班 亦 係 仗 仗 大 敗 , 但 一 落 五 班 就 三 戰 取 戰 取 一 冠 一 亞 , 由 此 可 見 , 呢 類 四 降 五 之 馬 , 不 但 毋 須 過 於 介 懷 之 前 差 劣 賽 績 , 而 且 亦 係 上 佳 扒 冷 對 象 。

嚟 緊 谷 草 夜 賽 , 鄭 廐 「 尚 合 金 龍 」 係 全 晚 唯 一 初 降 五 班 出 戰 馬 , 「 尚 合 金 龍 」 係 2012 年 國 際 拍 賣 會 馬 , 拍 賣 價 450 萬 港 元 , 身 價 不 菲 。 佢 本 身 除 咗 係 O ’ Reilly 一 族 之 外 , 同 時 亦 係 前 蘇 廐 馬 「 一 溜 煙 」 同 母 弟 弟 , 「 一 溜 煙 」 競 賽 時 贏 過 三 仗 谷 草 1650 米 , 另 一 同 母 家 姐 Brianna 則 係 G1 新 西 蘭 鐵 路 讓 賽 季 軍 , 計 血 統 , 「 尚 合 金 龍 」 應 係 中 短 途 馬 , 賦 性 略 帶 遲 熟 。

「 尚 合 金 龍 」 雖 從 未 上 名 , 但 其 實 喺 試 閘 經 常 有 不 俗 走 勢 , 而 近 期 陣 上 走 勢 亦 漸 有 起 色 , 畢 竟 只 係 上 陣 六 次 之 質 新 馬 , 學 習 需 時 , 前 仗 在 田 草 1200 配 郭 立 基 , 排 四 檔 起 步 後 即 捉 住 留 後 , 入 直 路 後 喺 內 檔 衝 吓 塞 吓 , 但 亦 只 輸 四 個 零 馬 位 畀 頭 、 二 馬 「 如 你 所 願 」 、 「 海 豚 」 , 拍 住 「 威 武 飛 駒 」 、 「 萬 事 盛 」 等 季 內 四 班 頭 馬 衝 線 。 剛 戰 縮 程 跑 直 路 賽 配 湯 智 傑 , 早 段 居 後 , 但 末 段 越 衝 越 勁 , 最 後 輸 畀 「 齊 飛 」 、 「 勇 敢 福 星 」 兩 個 零 馬 位 跑 第 五 , 與 喺 四 班 谷 草 1200 曾 上 名 的 殿 軍 「 喜 逸 」 只 相 差 個 零 馬 位 , 初 次 有 獎 金 收 。

「 尚 合 金 龍 」 喺 上 述 兩 仗 雖 然 唔 算 證 明 好 多 , 但 落 五 班 跑 就 毋 須 太 執 着 , 更 何 況 本 身 只 上 陣 六 次 , 質 素 有 幾 多 仍 是 一 個 謎 , O ’ Reilly 一 族 來 到 四 歲 尾 , 通 常 只 會 越 跑 越 進 步 。 查 「 尚 合 金 龍 」 早 喺 去 年 11 月 已 試 過 谷 閘 , 當 時 對 住 「 捉 金 」 、 「 天 賦 傳 奇 」 、 「 自 成 一 格 」 等 高 班 馬 走 勢 都 唔 示 弱 , 谷 草 性 能 睇 嚟 一 如 血 統 所 示 般 不 俗 , 今 戰 只 要 唔 係 排 喺 太 差 檔 位 起 步 , 有 權 一 落 班 即 掃 。


聖 火 炬 窄 場 實 掂

周 三 谷 草 夜 賽 , 蘇 保 羅 馬 房 一 對 王 牌 馬 「 十 二 門 徒 」 和 「 神 聖 火 炬 」 均 初 跑 谷 草 , 以 血 統 計 後 駒 的 場 地 性 能 可 秤 高 多 少 。

雖 然 「 神 聖 火 炬 」 升 上 三 班 後 未 能 再 勝 , 但 其 實 此 駒 正 處 於 進 步 階 段 , 回 顧 大 前 仗 初 上 三 班 一 役 未 適 應 賽 事 步 速 , 大 敗 而 回 情 有 可 原 , 然 而 適 應 了 一 場 之 後 , 翌 仗 已 可 提 升 名 次 得 第 四 , 而 且 當 時 直 路 末 段 無 路 可 上 , 騎 師 未 能 全 力 施 為 ; 果 然 上 仗 再 爭 田 草 1600 米 能 進 一 步 入 Q , 只 負 於 再 出 再 贏 的 「 首 飾 多 寶 」 不 足 一 馬 位 , 肯 定 現 時 仍 未 見 底 。

當 然 「 神 聖 火 炬 」 初 跑 谷 草 夜 賽 有 難 度 , 但 「 神 聖 火 炬 」 父 系 出 自 Thorn Park , 同 系 馬 在 港 的 演 出 不 俗 之 餘 , 谷 草 成 績 亦 甚 佳 , 同 父 的 「 一 團 威 」 和 「 非 常 精 」 等 均 是 窄 場 能 手 , 而 且 以 一 哩 最 為 正 宗 , 結 合 此 駒 近 兩 戰 在 田 草 1600 米 的 表 現 , 相 信 必 合 腳 法 。 面 對 此 群 對 手 只 要 排 位 不 太 差 有 力 坐 位 望 贏 。

十 二 門 徒 下 線 擅 谷

至 於 「 十 二 門 徒 」 方 面 , 初 出 即 勝 後 , 進 度 似 乎 有 多 少 徘 徊 , 今 次 幕 後 嘗 試 轉 谷 草 出 擊 , 應 是 貪 對 手 較 弱 之 故 , 計 此 駒 第 二 次 出 賽 可 跟 季 內 取 兩 W , 現 評 87 分 的 「 旗 幟 鮮 明 」 跑 近 水 準 高 , 質 新 馬 跑 磅 不 跑 分 , 回 師 三 班 賽 負 輕 磅 應 更 好 跑 。 若 以 血 統 計 , 蓋 父 系 Keeninsky 雖 然 現 時 在 港 贏 馬 的 子 嗣 均 是 田 草 1000 米 取 得 頭 馬 , 但 以 「 十 二 門 徒 」 的 外 祖 父 出 自 Faltaat , 在 港 一 族 如 「 超 級 精 神 」 和 已 退 役 的 「 有 作 為 」 等 均 曾 贏 谷 草 , 相 信 亦 有 能 力 應 付 。
 
許 玉 漢 擇 良 辰 破 蛋
距 離 馬 季 煞 科 僅 兩 個 多 月 , 評 分 低 於 21 分 馬 要 救 亡 , 時 間 已 越 來 越 迫 切 , 像 伍 廐 的 「 良 辰 美 景 」 , 過 去 兩 季 在 李 廐 每 況 愈 下 , 季 初 再 輸 一 仗 後 隨 即 轉 投 伍 廐 , 至 今 兩 度 上 陣 俱 所 負 不 遠 , 尤 以 前 仗 谷 草 1200 米 起 步 笨 拙 , 入 直 路 掟 出 外 檔 , 被 封 阻 一 輪 再 追 , 只 以 三 乘 負 於 「 華 劍 寶 」 得 第 六 , 上 次 1400 米 改 快 放 戰 略 , 末 段 才 告 力 弱 輸 四 馬 位 , 試 準 後 重 返 谷 草 1200 米 , 明 顯 極 具 救 馬 決 心 。

查 「 良 辰 美 景 」 自 前 季 在 港 初 出 , 於 沙 田 1200 米 僅 負 於 「 添 福 駿 驥 」 入 Q , 自 此 退 步 至 幾 乎 毫 無 戰 鬥 力 , 去 年 暑 期 一 下 子 由 28 分 減 至 15 分 陷 淘 汰 險 境 , 相 信 馬 主 許 玉 漢 也 不 甘 心 無 疾 而 終 , 事 實 上 他 過 去 於 澳 門 先 後 養 過 六 駒 , 僅 得 一 匹 贏 過 五 場 , 其 餘 全 部 處 女 身 份 退 役 , 且 自 2010 年 已 離 場 , 再 於 同 年 在 港 首 次 養 有 「 良 辰 美 景 」 , 正 當 首 戰 有 個 好 開 始 , 往 後 12 仗 卻 有 11 回 獲 雙 位 數 名 次 。 難 得 現 有 轉 機 , 近 仗 走 勢 亦 不 致 於 徹 底 庸 劣 , 只 要 今 回 抽 到 好 檔 , 馬 主 許 玉 漢 更 不 無 機 會 取 得 零 的 突 破 。
大 告 : 時 尚 風 華 補 中
 周 三 谷 草 八 場 賽 事 , 告 達 理 派 出 五 駒 列 陣 , 大 都 份 有 實 力 且 近 況 甚 佳 , 其 中 出 戰 五 班 1200 米 的 「 時 尚 風 華 」 上 場 4.9 倍 熱 門 落 第 , 告 達 理 解 釋 並 非 馬 兒 失 準 , 而 是 陣 上 有 意 外 。 他 說 : 「 『 時 尚 風 華 』 上 場 排 內 檔 , 早 段 原 本 守 在 好 位 , 但 之 後 右 前 蹄 的 蹄 鐵 移 位 , 令 牠 跑 得 不 舒 適 , 不 願 展 步 , 大 大 影 響 了 發 揮 , 直 路 並 就 此 墮 退 ; 幸 好 這 匹 五 歲 馬 正 值 大 熟 大 勇 , 復 課 狀 態 仍 甚 弗 , 今 仗 降 入 五 班 上 陣 有 利 , 有 力 在 安 國 倫 胯 下 收 復 前 失 。 」

報 跑 三 班 1650 米 的 「 喜 樂 洋 洋 」 近 四 場 出 戰 沙 田 全 部 有 獎 金 收 , 周 三 轉 爭 谷 草 , 告 達 理 說 : 「 『 喜 樂 洋 洋 』 上 季 贏 過 谷 草 短 途 , 場 地 性 能 沒 有 問 題 , 而 早 前 則 在 田 草 1600 米 報 捷 , 如 今 跑 谷 草 1650 米 , 應 是 最 佳 途 程 之 一 。 這 匹 四 歲 馬 仍 在 進 步 中 , 機 會 樂 觀 。 此 外 , 我 對 『 好 友 星 威 』 亦 有 一 定 的 憧 憬 , 此 駒 喜 歡 自 行 領 放 , 若 然 沒 有 馬 鬥 燒 , 威 力 便 會 大 增 , 近 兩 仗 牠 角 逐 谷 草 1200 米 均 排 一 檔 , 結 果 不 勝 有 Q , 上 仗 若 非 遇 上 大 超 班 馬 『 百 戰 百 勝 』 , 相 信 已 連 捷 。 今 仗 勝 負 仍 要 看 排 檔 形 勢 , 『 好 友 星 威 』 的 狀 態 很 穩 定 , 只 要 排 得 內 檔 , 力 足 再 拼 入 前 兩 名 。 」




  评论这张
 
阅读(22)| 评论(0)
推荐

历史上的今天

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017