注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

奇葩赛马资讯站

.

 
 
 

日志

 
 

5月1日赛事:积奇贴士:寶 德 懶 性 全 消  

2013-04-29 11:37:45|  分类: 5月1日(星期三)沙 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

5月1日赛事:积奇贴士:寶 德 懶 性 全 消 - 奇葩 - 奇葩赛马资讯站


周 三 跑 沙 田 日 馬 六 泥 五 草 , 形 勢 極 之 混 亂 。

第 二 場 五 班 1000 米 , 呂 廐 「 寶 德 」 今 季 用 得 唔 多 , 只 跑 了 五 次 , 成 績 是 一 冠 一 季 一 殿 軍 , 演 出 水 準 較 上 季 已 穩 定 好 多 。 贏 馬 一 役 正 是 直 路 賽 1000 米 , 近 仗 在 快 活 谷 短 途 亦 能 上 名 , 計 馬 在 五 班 當 然 有 着 數 , 此 外 健 康 搞 番 好 亦 是 主 要 因 素 。 上 仗 入 位 後 復 課 保 持 積 極 操 練 , 共 拍 跳 四 課 , 馬 身 好 壯 , 毛 色 深 潤 悅 目 , 冇 戴 眼 罩 亦 肯 走 , 懶 性 全 消 步 闊 有 力 , 狀 態 仍 出 色 。 今 次 跑 番 直 路 賽 , 對 手 唔 強 有 力 建 功 。

第 三 場 五 班 泥 地 1650 米 , 何 廐 「 童 夢 」 季 內 曾 兩 次 上 名 , 在 五 班 跑 泥 地 短 途 負 於 「 快 快 贏 」 入 Q , 又 在 四 班 跑 田 草 1400 米 只 不 敵 「 軒 轅 勇 將 」 。 近 三 仗 戰 敗 後 評 分 下 調 , 又 可 以 落 五 班 跑 , 相 信 這 是 練 馬 師 精 心 部 署 , 論 馬 實 力 無 減 退 , 只 要 在 四 班 不 遇 質 超 馬 就 夠 跑 。

今 次 「 童 夢 」 出 戰 泥 地 一 哩 , 其 實 以 往 都 贏 過 , 前 季 在 此 程 憑 快 放 帶 到 , 蹄 下 敗 將 是 最 近 贏 馬 之 「 俊 威 威 」 。 論 近 況 , 馬 房 調 校 得 準 確 , 體 形 脹 卜 卜 , 周 日 朝 出 跳 , 直 路 上 每 當 身 旁 有 馬 經 過 , 即 起 火 欲 搶 走 , 狀 態 相 當 弗 。 配 呂 卓 賢 減 磅 好 好 跑 , 搶 出 且 留 且 走 , 有 權 帶 到 贏 番 仗 。

第 四 場 四 班 1000 米 , 葉 廐 「 食 得 好 」 是 今 季 52 分 自 購 新 馬 , 跟 「 隨 心 隨 意 」 同 父 系 , 一 月 尾 正 式 投 入 操 練 , 之 後 頻 頻 拍 跳 , 有 心 磨 利 狀 態 , 操 到 有 取 勝 水 準 才 派 遣 上 陣 。 此 駒 令 我 印 象 最 深 刻 一 課 , 是 3 月 28 日 落 草 地 跟 「 跑 寶 貝 跑 」 拍 跳 , 沿 途 快 開 佔 先 , 末 段 頂 住 高 班 廐 侶 衝 刺 , 認 真 唔 簡 單 。

食 得 好 進 度 理 想
「 食 得 好 」 埋 門 於 四 月 份 試 了 兩 次 大 閘 , 都 係 今 次 出 戰 之 1000 米 直 路 , 由 王 志 偉 出 試 那 次 起 步 唔 慢 , 全 程 按 住 順 走 , 但 最 終 跑 包 尾 令 人 生 疑 , 但 兩 星 期 後 由 潘 頓 出 試 , 末 段 推 騎 考 驗 , 追 上 跑 第 二 , 反 應 相 當 好 , 睇 過 這 課 就 放 心 了 。 今 場 有 多 匹 這 類 質 新 馬 登 場 , 「 食 得 好 」 操 足 狀 態 進 度 理 想 , 由 愛 將 潘 頓 執 韁 , 已 擺 出 搏 殺 格 。

第 六 場 四 班 泥 地 1200 米 , 「 慣 勝 福 星 」 是 初 出 蔡 廐 馬 , 其 實 此 駒 一 早 已 派 遣 參 戰 , 報 元 旦 日 田 草 1200 米 , 但 因 發 燒 退 出 。 翻 查 紀 錄 , 上 次 報 名 前 已 試 過 四 次 大 閘 , 該 次 退 出 後 曾 缺 課 約 一 星 期 , 到 一 月 中 才 回 復 正 常 。

「 慣 勝 福 星 」 今 次 操 夠 才 安 排 上 陣 , 事 前 共 試 了 三 次 大 閘 , 都 屬 泥 地 短 途 , 印 象 最 深 刻 係 4 月 2 日 由 蘇 狄 雄 出 試 那 次 , 既 有 速 度 , 直 路 緊 韁 拉 實 , 自 動 加 速 趕 上 壓 倒 貼 欄 帶 放 之 「 大 家 勝 利 」 , 最 近 由 韋 達 試 大 閘 則 輕 鬆 追 上 跑 第 三 。 睇 操 練 動 態 , 似 足 剛 勝 之 「 川 河 首 駒 」 , 又 有 機 會 一 出 即 勝 。

  评论这张
 
阅读(15)| 评论(0)
推荐

历史上的今天

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017